Energia pentru populaţie se scumpeşte de la 1 ianuarie. Ce pot consumatorii să facă pentru a obţine un preţ mai mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
electrica energie distribuţie

Preţul energiei pentru consumatorii care sunt alimentaţi în regim de serviciu universal va creşte de la 1 ianuarie, energia în perioada de vârf de consum, între orele 18:00 - 22:00, urmând să fie mai scumpă cu 13%, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, citate de Agerpres. Pentru a obţine un preţ mai mic, consumatorii pot să îşi negocieze contractele.

Astfel, toţi consumatorii care rămân în regim reglementat vor suferi creşteri de preţ pe facturile la energie.

Potrivit Agerpres, licitaţiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) s-au finalizat marţi, iar OPCOM a publicat preţurile de închidere.

Cele mai mari majorări de preţul vor fi în intervalele orare de vârf de consum, adică între orele 18:00 şi 24:00. Atunci, preţul va fi de 302 lei pe MWh, în creştere cu 13%.

Creştere de preţuri, dar mai mici, vor fi şi celelalte intervale orare. Între orele 1:00 — 24:00, preţul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an. Preţul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare.

ANRE: „Negociaţi-vă facturile de energie şi gaze”       

Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilităţi, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obţine preţuri mai bune la energie electrică şi gaze naturale, recomanda recent Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit Agerpres.

Astfel, consumatorii nu sunt nevoiţi să îşi schimbe furnizorul, ci doar să schimbe contractul. Cei care nu fac acest lucru vor primi eneregie electrică în sistem de ultimă instanţă, la preţuri care nu vor mai fi reglementate de stat, ci doar avizate. Acest lucru înseamnă că factura va fi mai mare.

Potrivit lui Havrileţ, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând la preţ, apoi la condiţiile contractuale, în ce situaţii pot fi deconectaţi şi în ce condiţii se face plata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite