Emil Calotă: ANRE se va reorienta spre consumator. Volumele de energie scad, dar tarifele cresc, iar acum sunt peste 50% din preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANRE va impune condiţii mai stringente distribuitorilor în privinţa investiţiilor efectuate, astfel încât sporul de eficienţă să se reflecte şi la consumatori în factură
ANRE va impune condiţii mai stringente distribuitorilor în privinţa investiţiilor efectuate, astfel încât sporul de eficienţă să se reflecte şi la consumatori în factură

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se va reorienta spre consumatori, astfel încât să privească sectorul prin prisma consumatorilor finali, după ce reglementatorul a sesizat că tarifele reglementate reprezintă mai bine de 50% din preţul final, a declarat Emil Calotă, vicepreşedinte al instituţiei.

„ANRE îşi regândeşte rolul şi misiunea de reglementator. Autoritatea vrea să se mute din Upstream (dinspre producţie – n.r.) în Downstream (distribuţie – n.r.), vrea să privească sectorul energetic din prisma consumatorului final. Facem acest lucru pe mai multe paliere: factură, calitatea serviciului – şi aici vorbim de siguranţă şi eficienţă“, a spus Calotă în cadrul unui forum de profil.

El a arătat că tarifele reglementate din domeniul energiei electrice au ajuns mai bine de 50% din preţul final, ceea ce este „paradoxal“.

„Analizele arată o evoluţie paradoxală a tarifelor reglementate, care tind să crească, deşi volumele scad. Aceste volume scad datorită eficienţei energetice, dar şi datorită felului în care s-au restructurat consumatorii de energie şi gaze. Tarifele au ajuns la peste 50% pondere. Ce poţi să faci? Urmărind obiectivele în teren realizate“, a mai completat vicepreşedintele ANRE.

El a arătat că instituţia va demara în perioada următoare o dezbatere cu distribuitorii de energie electrică în România în privinţa tarifelor şi programelor de investiţii.

Cei mai mari distribuitori de electricitate din ţara noastră sunt Enel – care alimentează Banatul, Dobrogea, Bucureştiul şi zonele înconjurătoare, Electrica  - care distribuie energie în Transilvania şi nordul Munteniei, CEZ – care este distribuitor în Oltenia, în vreme ce E.ON este responsabil de Moldova.

"Adevărul" a scris în mai multe rânduri despre faptul că tarifele reglementate au ajuns mai bine de jumătate din preţul plătit de către consumatorul final

Anterior, şi Remus Borza - administratorul judiciar al Hidroelectrica, şi Laurenţiu Ciurel - directorul general al Complexului Energetic Oltenia, au acuzat tarifele prea mari, care fac ca preţul energiei să crească puternic de la producător la consumator.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite