Cresc amenzile, dar şi punctul de pensie - efectul de domino al mutării contribuţiilor la angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intenţia Guvernului de a muta contribuţiile de la angajator la angajat va avea mai multe efecte secundare cu impact asupra buzunarelor românilor: pensiile şi contribuţiile la pensii se vor majora, însă amenzile rutiere vor creşte.

Guvernul vrea să transfere contribuţiile sociale de la angajator la angajat, de la 1 ianuarie 2018, măsura ce va necesita o majorare a salariului brut cu 22,75%, cât însumează aceste contribuţii. Angajatorii vor fi obligaţi prin lege să majoreze salariul brut al angajaţilor, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa. Dacă ei nu vor face acest lucru, salariile nete ale românilor din privat vor scădea.

Însă odată cu creşterea salariului brut, se majorează şi salariul minim şi salariul mediu. Astfel, şi mai multe taxe şi venituri calculate în funcţie de acestea se vor modifica, observă avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş. Este vorba despre amenzile rutiere, care sunt calculate în funcţie salariul minim pe economie. Totodată, vorbim şi despre pensii, valoarea anuală a punctului de pensie fiind stabilită în funcţie de creşterea salariului brut. Mai discutăm aici şi despre contribuţia care va fi datorată la pensii, atât spre Pilonul I, cât şi spre Pilonul II, al pensiilor private, care va fi retrasă dintr-un salariu brut mai mare. Şi persoanele cu venituri din activităţi independente vor fi afectate.

Se majorează amenzile rutiere

Amenzile de circulaţie sunt calculate în funcţie de salariul minim pe economie: un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim, aşa cum prevede Codul rutier. De la 1 februarie 2017, punctul-amendă este de 145 de lei, majorat faţă de valoarea anterioară de 125 de lei. această majorare a avut loc deoarece salariul minim a crescut atunci la 1.450 de lei, faţă de 1.250 de lei.

În prezent, pentru un salariu minim pe economie de 1.450 de lei, un angajator dă la stat peste 1.750 de lei, cu tot cu contribuţiile. De la 1 ianuarie 2018, cei 1.750 de lei vor deveni salariul brut, odată cu mutarea contribuţiilor, aşa că şi salariul minim pe economie va fi de 1.750 de lei.

Aşadar, dacă de la anul va fi majorat salariul brut, deci implicit şi salariul minim pe economie, va creşte din nou punctul-amendă.  Ceea ce înseamnă că şi punctul-amendă va creşte de la 145 de lei la 175 de lei. Prin urmare, şoferii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar atunci când vor încălca regulile de circulaţie.

Majorările de amenzi vor intra în vigoare odată cu majorarea salariului brut, adică de la 1 ianuarie 2018.

Cresc pensiile                

Şi valoarea punctului de pensie este calculat în funcţie de salariul brut. Potrivit Legii pensiilor, valoarea punctului de pensie este majorată anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Astfel, dacă salariul mediu brut creşte de la 1.450 de lei la 1.750 lei, şi punctul de pensie va fi majorat cu 50% din această creştere.

Majorarea pensiilor va fi resimţită însă începând cu anul 2019, deoarece punctul de pensie se stabileşte la începutul anului, potrivit economistului Aurelian Dochia.

Se majorează contribuţiile

Odată cu majorarea salariului brut, şi contribuţiile la pensii care sunt calculate în funcţie de acesta cresc. Astfel, în sumă absolută, românii vor vira mai mulţi bani atât la Pilonul I, cât şi la Pilonul II. Acesta ar putea fi un motiv pentru care Guvernul doreşte micşorarea contribuţiei la Pilonul II, ca suma absolută să rămână aceeaşi.

Loveşte în PFA

Persoanele care obţin venituri din activităţi independente vor fi cele mai lovite de această măsură. Asta pentru că şi ele trebuie să se raporteze la salariul mediu brut când plătesc contribuţiile de asigurări sociale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite