Promisiunile ministrului Anca Dragu: „din iunie, persoanele fizice vor putea plăti taxele cu cardul“ şi „formularele 088 şi 394 vor fi simplificate“

Promisiunile ministrului Anca Dragu: „din iunie, persoanele fizice vor putea plăti taxele cu cardul“ şi „formularele 088 şi 394 vor fi simplificate“

Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a arătat că una dintre soluţiile luate în calcul pentru implementarea plăţii cu cardul a taxelor şi impozitelor este înrolarea ANAF în platforma ghiseul.ro FOTO: Mediafax

Persoanele fizice vor putea achita taxele şi impozitele cu ajutorul cardului bancar începând din luna iunie a acestui an, una din variante fiind înrolarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în platforma ghiseul.ro, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, în plenul Camerei Deputaţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Din iunie, fiecare român persoană fizică îşi va putea plăti taxele cu cardul. În acest moment, evaluăm mai multe soluţii, printre care se află şi înrolarea ANAF în platforma ghişeul.ro. De asemenea, analizăm gradul de compatibilitate tehnică şi costurile aferente“, a explicat Anca Dragu, invitată la Ora Guvernului.
 
Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat marţi, la o conferinţă de prezentare a Raportului de performanţă pe 2015 al Fiscului, că unul dintre obiectivele instituţiei pentru acest an este implementarea plăţii cu cardul.
 
La scurt timp după evenimentul de prezentare a Raportului de performanţă pe 2015 al ANAF, Gelu Diaconu, fostul şef al Fiscului, a scris pe Facebook că implementarea plăţii cu cardul a taxelor nu intră în atribuţiile ANAF, ci ale Ministerului Finanţelor. 
 
„L-am auzit pe actualul preşedinte al ANAF, dl. Dragoş Doroş, spunând că Fiscul are printre obiective introducerea plăţii cu cardul. Poate se găseşte un consilier să-i explice că Trezoreria e în subordinea şi coordonată de Ministerul Finanţelor şi că ANAF nu are nicio atribuţie şi nici n-are cum să introducă plata cu cardul. ANAF poate fi doar criticată de contribuabili pentru ce nu face Ministerul Finanţelor. Impotenţa cronică a MFP în ce priveşte implementarea plăţii cu cardul a expus injust ANAF, în tot aceşti ani, unor critici vehemente“, a scris Gelu Diaconu pe Facebook.
 
Gelu Diaconu a fost demis de către premierul Dacian Cioloş de la conducerea ANAF, la începutul lunii februarie, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că este cercetat într-un dosar de evaziune al deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

„Lucrăm la simplificarea formularelor 088 şi 394“

Ministrul Finanţelor a mai declarat, în timpul dezbaterii Ora Guvernului din Camera Deputaţilor, că formularele 088 şi 394 vor fi simplificate şi că se lucrează şi la introducerea unor sisteme simplificate de plată, printre care plata online sau plata, cu cardul, la ghişeu.

„Lucrăm la soluţii pentru simplificarea semnificativă a formularelor fiscale şi a procedurilor.
Mă refer la simplificarea formularelor 088 şi 394.
În ceea ce priveşte formularul 088 vom veni cu modificări pentru simplificarea acestuia, în sensul eliminării întrebărilor referitoare la cazierul fiscal, deoarece acestea sunt informaţii pe care ANAF le deţine deja.
Acolo unde nu se renunţă la întrebare, se simplifică: nu se mai solicită acea apostilă pentru diplome, iar declararea veniturilor se va face în tranşe.
Cel mai important aspect vizează schimbarea administratorului sau a sediului unei firme. ANAF nu le va mai cere contribuabililor aflaţi în această situaţie să mai depună declaraţia 088, cu excepţia cazurilor în care există risc fiscal ridicat“, a declarat Anca Dragu, în faţa deputaţilor.
 
Ea a evocat şi simplificările care vor fi aduse formularului 394.
 
„CNP devine opţional. Acesta trebuie declarat doar în cazul facturilor de peste 10.000 de lei.
De asemenea, formularul nu se va mai depune retroactiv. Acesta va intra în vigoare de la 1 iulie, iar societăţile nu mai trebuie să declare încă o dată facturile emise sau primite în primul semestru al anului“, a adăugat Dragu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările