Dolarul american, la un record istoric: a sărit pragul de 4 lei. Vom avea un impact în preţul benzinei şi motorinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul oficial afişat la ora 13.00 de Banca Naţională a României arată o cotaţie de 4,0041 lei/dolar, ceea ce înseamnă un maxim istoric.

În ultima perioadă, dolarul american s-a apropiat tangenţial de acest prag, dar niciodată nu l-a depăşit.

Analistul economic Dragoş Cabat a explicat, la Digi TV, că pe piaţa valutară are loc un efect în lanţ: "Leul se depreciază faţă de euro şi în acelaşi timp euro se depreciază faţă de dolar şi astfel am ajuns la o apreciere foarte puternică a dolarului american faţă de leul românesc", a spus Dragoş Cabat.

El se aşteaptă la un "impact asupra produselor petroliere".

"Foarte curând, vom vedea efecte ale aprecierii dolarului în preţurile la motorină şi benzină", a spus analistul economic.

Leul pierde teren şi faţă de francul elveţian

Leul a continuat să piardă teren şi faţă de francul elveţian, iar cursul a urcat cu 0,94 bani, de la 4,1501 lei/franc la 4,1595 lei/franc.

Cursul de schimb a deschis sesiunea la 4,46 lei/euro, nivel care de altfel a reprezentat şi cotaţia maximă din prima jumătate a zilei.

Ulterior, moneda naţională s-a întărit în raport cu euro şi a atins un minim pe piaţa interbancară de de 4,4535 unităţi, în scădere uşoară de la 4,455/4,4560 lei/euro la finele şedinţei de marţi.

Cu puţin înaintea orei 13:00, leul se tranzacţiona la 4,4545/4,4550 unităţi faţă de euro.

În regiune, forintul a scăzut cu 0,2% faţă de euro, iar zlotul cu 0,1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite