Dobânda la taxa auto care trebuie primită de cei care au de recuperat bani de la stat, stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Dobânda la taxa auto care trebuie primită de cei care au de recuperat bani de la stat, stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Dobânda la taxa auto se recuperează de la Fisc

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit dobânda la taxa auto pe care trebuie să o primească şoferii care au de recuperat sume de bani din partea statului. Aceasta este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, potrivit Avocat.net.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dobânda la taxa auto a fost reglementată de prin Decizia ICCJ nr. 14 din 22 iunie 2015 a Completului competent să judece recursul în interesul legii. Aceasta a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 728 din 29 septembrie şi este obligatorie pentru toate instanţele din ţară de la de la momentul publicării, potrivit sursei citate.
 
„(...) Cu referire la prima problemă de drept supusă analizei, se constată că pentru sumele încasate cu titlu de taxa de prima înmatriculare, taxa pe poluare şi taxa pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, se acordă dobânda fiscală prevăzută de dispoziţiile art. 124 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile art. 120 alin. (7) din acelaşi act normativ“, se arată în decizia Curţii.
 

Dobânda la taxa auto. Ce prevede Codul de procedură fiscală

 
În momentul de faţă, nivelul dobânzii prevăzut în Codul de procedură fiscală în dispoziţiile indicate de judecători este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, acesta fiind stabilit aşa din 2014. Totuşi, de reţinut este că, din 2007 şi până în 2014, nivelul a mai fost, în mod succesiv, de 0,1%, 0,05% şi 0,04%.
 
Aşa cum reiese din decizia publicată marţi în Monitor, Curtea a găsit că taxa auto intră în categoria creanţelor fiscale, astfel că dobânda datorată la restituire este cea indicată în legislaţia fiscală, nu cea indicată în actele normative referitoare la dobânda legală. 
 

Dobânda la taxa auto. Practica nu a fost unitară între instanţe

 
Recursul în interesul legii a fost formulat în condiţiile în care instanţele judecătoreşti au dat hotărâri diferite în cauzele referitoare la restituirea taxei auto. Mai exact, din deciziile acestora a reieşit că soluţiile pronunţate au vizat atât dobânzi diferite, cât şi momente diferite de la care această trebuie calculată. Prin urmare, ICCJ a intervenit pentru a se asigura că de-acum va există o practică judiciară unitară.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: