Doar un transportator din 100 şi-a recuperat acciza suplimentară la carburant

Doar un transportator din 100 şi-a recuperat acciza suplimentară la carburant

Marii transportatori nu se înghesuie să-şi ia înapoi banii daţi pe acciza suplimentară

Din 20.000 de firme de transport aşteptate la Autoritatea Rutieră Română pentru a primi 4 eurocenţi/litru din cei 7 eurocenţi/litru plătiţi ca acciză suplimentară s-au prezentat doar 240.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nu cere ceva de la stat, că s-ar putea să plăteşti dublu“ este expresia prin care liderii asociaţiilor patronale din transporturi arată de ce şoferii îndreptăţiţi să-şi recupereze o parte din acciza suplimentară la carburant au ezitat să se adreseze autorităţilor.

Doar 240 de firme de transport din cele 20.000 aşteptate la ARR (Autoritatea Ruieră Română – n.r.) au reuşit să-şi recupereze acciza“, a anunţat ieri Dragoş Anastasiu, lider patronal şi preşerdintele grupului TUI Travel Center Eurolines România.

El a precizat însă că „la nivelul Ministerului Finanţelor a fost o deschidere favorabilă pentru dialog, astfel că săptămâna viitoare vom avea două normative care vor simplifica procedurile de returnare a accizei“.

Aceste normative vor fi în vigoare, iar şoferii îşi vor putea recupera acciza „începând de luna viitoare“, a mai spus Dragoş Anastasiu.

Modelul maghiar

În Ungaria, transportatorii europeni (deci şi cei din România) îşi recuperează atât o parte din acciza pe carburant, cât şi TVA.

Nu primim bani, ci pe facturile din luna următoare sunt trecute sume mai mici, reduse corespunzător cu sumele de rambursat“, a explicat Ion Lixandru, preşedintele Asociaţiei Române de Logistică.

El a avertizat că marile companii care efectuează transporturi internaţionale alimentează din ţările vecine, în condiţiile în care motorina costă 1,03 euro/litru în Ungaria şi 1,06 euro/litru în Bulgaria, faţă de 1,14 euro/litru în România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările