Discriminarea economică va putea fi combătută şi prin programe finanţate din fonduri structurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discriminarea economică duce la alte forme de discriminare
Discriminarea economică duce la alte forme de discriminare

Discriminarea economică, bazată pe inegalitatea socială crescândă din societatea românească, accentuează discriminarea grupurilor vulnerabile şi ajunge chiar să o depăşească, devenind în sine un factor de constituire a unui grup vulnerabil major. Aceasta este concluzia dezbaterii publice având ca temă etica şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile, organizată de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS).

Vorbitorii au arătat că frica faţă de ce e diferit provine din lipsa de cunoaştere.

Cursul de etică şi non-discriminare trebuie să se extindă, el nu este pentru toate grupurile vulnerabile.
Populaţia de etnie romă este una vulnerabilă prin percepţia care există despre ea în societate.
De unde vine aceasta percepţie? Din necunoaştere. Dacă nu suntem ipocriţi, să recunoaştem că există această percepţie. Nu o putem modifica doar prin reglementări, ci e nevoie de educaţie.
Numai în lumea animală ceea ce este diferit este omorât
“, a declarat  prof. dr. Vasile Astărăstoae în cadrul dezbaterii.

El a dat exemplul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi care are 140 de studenţi romi care sunt un model pentru comunitatea lor.

Tronsonul bugetar 2014-2020, favorabil bunelor practici antidiscriminare

Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a apreciat în cadrul discuţiilor că acest curs reprezintă un factor de competitivitate atât pentru Universităţile şi Facultăţile de Medicină, cât şi pentru studenţii lor, pentru că aduce un plus de cunoştinţe şi bune practici.

Mai mult, a arătat preşedintele CNCD, în exerciţiul bugetar 2014-2020 al UE, în ceea ce priveşte acordarea de finanţări din fonduri structurale, implicarea grupurilor vulnerabile, cum este şi cel al romilor, va reprezenta un atu important care va fi luat în calcul.

La dezbatere au mai participat, printre alţii, şi conf. univ. dr. Silviu Morar, decanul Facultăţii de Medicină ”Victor Papilian” din Sibiu, prof. univ. dr. Dan Perju-Dumbravă, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”, Cluj Napoca, dr. Clara Matei, directorul executiv al Asociaţiei Medicilor Rezidenţi din România, Maja Saitovic, coordonator de program al Roma Health Program - Open Society Foundation şi avocatul Dezideriu Gergely, Consultant ADIS.

Cursuri ADIS finanţate din fonduri europene

Preşedintele ADIS, Alina Gabriela Ungureanu, a declarat la rândul ei că demersul de a introduce în învăţământul universitar medical din România un curs de etică şi non-discriminare a fost demarat încă de acum patru ani.

În prezent, ADIS este partener într-un proiect finanţat din fonduri europene derulat de Facultatea de Medicină ”Victor Papilian” din Sibiu prin care acest curs opţional urmează să devină obligatoriu pentru studenţi.

Ce obiective are cursul

Dezbaterea şi-a propus să găsească mijloacele prin care cursul opţional ”Etică şi Non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate”, care se predă la ora actuală în cinci universităţi şi facultăţi de medicină, să poată fi transformat în curs obligatoriu în cadrul curriculelor unităţilor de învătământ superior în domeniul medical.

Cursul are ca obiective cunoaşterea conceptului de discriminare, a fundamentelor etice care interzic discriminarea pacienţilor, prevederile juridice care reglementează acest concept, precum şi aspecte ce ţin de starea de sănătate a minorităţii rome, de către viitorii profesionişti din sănătate, spre a încerca o soluţie ”profilactică” de combatere a acestui fenomen.

„Până în prezent, 600 de studenti au fost echipaţi cu informaţii şi experienţă relevantă pentru a preveni discriminarea grupurilor vulnerabile  în domeniul asistenţei medicale.

Este o premieră când în România se promovează, la iniţiativa unei organizaţii non-guvernamentale, cum este cazul ADIS, introducerea unui astfel de curs, iar pe de altă parte, ca un număr de cinci Universităţi de prestigiu internaţional să accepte o provocare ambiţioasă pe un subiect relativ nou în domeniul învăţământului superior.

Subiectul discriminării este extrem de dezbătut, uneori controversat, însă de maximă importanţă din perspectiva unei societăţi care se doreşte membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană“, se arată într-un comunicat al ADIS.

Dezbaterea publică se înscrie în cadrul proiectului „Formarea viitorilor profesionişti în sănătate să prevină discriminarea din sistemul de sănătate din România”, implementat de către ADIS, în perioada octombrie 2013 - iulie 2014 şi finanţat de către Roma Health Project, Public Health Program, Open Society Foundation.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite