Din 2019, toate pensiile vor fi virate pe card. Ce comisioane percep băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cele mai avantajoase carduri pentru pensionari

Ministerul Finanţelor şi cel al Muncii ar putea elabora un proiect de act normativ privind modificarea modului de plată a pensiilor, astfel încât acestea să nu mai fie aduse de poştaş, ci să fie virate direct în conturile pensionarilor.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a precizat că astfel se vor economisi circa 600 milioane de lei pe an, bani cheltuiţi pentru expedierea pensiilor prin Poşta Română. 

Potrivit INS, în trimestrul al doilea peste 5,2 miliioane de pensionari erau înregistraţi în sistem, pensia medie fiind de 1.122 lei.

Dintre aceşti 5,2 milioane de pensionari, 1,7 milioane deja încasează pensiile pe card, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie, de noile reguli vor putea beneficia şi ceilalţi 3,5 milioane de vârstnici.

Plata pensiei pe cardul bancar ridică însă o serie de probleme, pe de o parte legate de faptul că aproximativ o treime dintre vârstnici locuiesc în mediul rural, fiindu-le aproape imposibil să meargă la bancă şi să-şi deschidă un cont, iar pe de alta referitoare la comisioanele pe care le percep băncile pentru administrarea conturilor.

Cardurile de debit pentru persoane fizice emise de unele bănci mari, precum Raiffeisen, BRD, Unicredit sau BCR, au comisioane de utilizare chiar şi de 10 ori mai mari decât cele mai ieftine carduri emise de alte bănci, precum CEC Bank, Banca Transilvania (BT), ING sau Garanti, reise dintr-o analiză a celor mai importante comisioane ale celor 21 de bănci româneşti care emit carduri, realizată de Bancherul.ro.

De exemplu, comisioanele pentru utilizarea cardurilor de debit emise de Raiffeisen Bank şi BRD se ridica la 80 de lei, faţă de doar 8 lei, cât costă un card de debit al CEC Bank, 20 de lei pentru un card Garanti, 31 lei la cardurile ING şi 33 de lei în cazul cardurilor Băncii Transilvania (BT).

Costul unui card de debit emis de BCR este de 53 de lei, iar al unui card Unicredit de 70 de lei, substanţial mai ridicat decât în cazul băncilor cu cele mai mici comisioane.

Cel mai ieftin card de debit este cel emis de CEC Bank, cu un cost de doar 8 lei, iar cel mai scump card este la Credit Agricole, ale cărui comisioane se ridică la aproape 90 de lei, adică de peste 10 ori mai mari.

Imagine indisponibilă

Ministrul Finanţelor a declarat însă că vor fi oferite bonusuri pensionarilor care aleg să îşi primească pensia pe card şi că retragerile de pe card nu vor fi însoţite de comisioane. 

Rămâne de văzut dacă şi băncile vor fi de acord să admnistreze gratuit conturile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite