Declaraţia Unică. EY: Există oameni care aşteaptă decizii de impunere, iar 30% nu ştiu că trebuie să o depună. Câţi ani trebuie să păstrăm documentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DECLARATIE UNICA

În al doilea an de existenţă a Declaraţiei unice, există în continuare oameni care nu ştiu că trebuie să o depună, iar alţii aşteaptă pur şi simplu deciziile de impunere, susţin reprezentanţii EY.

Lucrurie nu prea stau mai bine decât anul trecut. Este al doilea an când se prelungeşte termenul de depunere, din nou pentru mijlocul anului. Motivele principale: site-ul ANAF din nou nu a funcţionat, au fost probleme tehnice, Spaţiul Privat Virtual s-a blocat cu câteva zile înainte de depunere”, a declarat Alex Milcev, partener asociat al companiei de consultanţă EY România, într-o întâlnire cu presa.

El spune că, deşi există un ghid de completare a Declaraţiei Unice, studiind ghidul „nouă ca şi consultanţi ni se pare şi mai scheletic, teoretic, neclar şi confuz decât cel pregătit în 2018 pentru ajutarea contribuabilului”. Ar fi fost frumos să avem o campanie asupra a ceea ce trebuie făcut, subliniază reprezentantul EY.

Potrivit lui Milcev, există în continuare unii oameni care aşteaptă decizii de impunere, există unii oameni care au auzit că ar putea să depună ei Declaraţia sau ar trebui, dar nu se gândesc să o facă până îi prinde Fiscul. „Unii în continuare nu ştiu, vreo 30%”, spune el.

Potrivit unui sondaj al EY, la complet declaraţiei, 54% din cei intervievaţi au invocat probleme tehnice, 31% au spus că nu este clară baza legislativă.

Reprezentanţii EY au mai precizat că un contribuabil ar trebui să păstreze timp de cinci ani documentele în baza cărora a completat declaraţia unică.

De asemenea, Alex Milcev le recomandă celor care nu ştiu cât de complexă este Declaraţia Unică să nu o lase pe ultima zi, deoarece atunci este şi termenul de plată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite