Declaraţia Unică: În ce condiţii puteţi obţine reduceri la plata obligaţiilor fiscale

Declaraţia Unică: În ce condiţii puteţi obţine reduceri la plata obligaţiilor fiscale

Declaraţia Unică se depune în anul 2018 până la data de 16 iulie, inclusiv. În acest an, Fiscul acordă o serie de reduceri pentru cei care depun declaraţia şi plătesc la timp. Pentru ceilalţi a stabilit o serie de amenzi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţia unică vizează persoanele care obţin venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor – altele decât arenda -, din investiţii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, premii şi din jocuri de noroc, venituri obţinute în străinătate şi alte venituri. Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri, dar care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Pentru acest an, Fiscul a stabilit un sistem de reduceri pentru contribuabilii care sunt de bună credinţă şi depun declaraţia, dar şi plătesc obligaţiile fiscale la timp la timp. În acelaşi timp, şi cei care nu depun declaraţia sunt vizaţi de sancţiuni.

Ce reduceri se aplică

Fiscul încearcă să îi stimuleze pe contribuabili să depună declaraţia online, aşa că acordă reduceri în acest sens. Autorităţile a anunţat oricum că numai în acest an depunerea formularului se mai poate face şi în format pe hârtie, urmând ca din 2019 acesta să poată fi depus doar online. Astfel, pentru acest an, Fiscul a stabilit următorul sistem de reduceri:

- 10% pentru cei care depun online Declaraţia Unică până la 16 iulie şi plătesc integral obligaţiile fiscale până la data de 15 decembrie 2018;

- 5% pentru cei care depun online Declaraţia Unică până la 16 iulie şi plătesc integral obligaţiile fiscale până la data de 15 martie 2019;

- 5% pentru cei care depun Declaraţia Unică în format tipărit până la 16 iulie şi plătesc integral obligaţiile fiscale până la 15 decembrie.

Ce amenzi riscă cei care nu depun

Cei care nu depun Declaraţia Unică la termenul vor fi sancţionaţi cu amendă de la 50 lei la 500 lei. În cazul aplicării sancţiunii amenzii, contribuabilul are posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: