De ce ştiau polonezii încă din martie că România nu îşi va realiza anul acesta încasările din TVA, în ciuda exploziei consumului

De ce ştiau polonezii încă din martie că România nu îşi va realiza anul acesta încasările din TVA, în ciuda exploziei consumului

Guvernul polonez a realizat încă din primele luni ale anului că România va avea o problemă cu veniturile fiscale din cauza evaziunii, mai exact a schemelor transfrontaliere de tip carusel, spune Dan Bucşa, lead CEE economist la UniCredit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bucşa a relatat o întrevedere pe care a avut-o în luna martie cu reprezentanţi ai Guvernului polonez. Economistul se afla într-o vizită de lucru la Varşovia pentru a discuta cu executivul de acolo despre măsurile pe care acesta le avea în vedere pentru a menţine deficitul Poloniei în limita de 3% din PIB, în contextul în care prognozele indicau că acesta va depăşi ţinta.
 
”Ne-am întâlnit cu Ministerul Finanţelor să-i întrebăm ce au de gând să facă şi unul dintre secretarii de stat care se ocupa de asta a spus: <<păi, am luat mai multe măsuri. În primul rând, am început prin a ne uita la TVA-ul rambursat. Este mult prea mare pentru dimensiunea economiei şi a crescut foarte mult şi noi credem că din acest TVA rambursat, foarte mult merge pe importuri fictive şi scheme de tip carusel şi credem că le-am închis. Pentru că noi le-am închis, balticii le-au închis şi ungurii le-au închis, asta mi-a spus polonezul fără să ştie de unde sunt, credem că România va avea o problemă mare anul acesta în colectarea TVA-ului. Pentru că este singura ţară care nu le-a închis. Este singura graniţă care nu a fost securizată pentru a nu mai permite acelaşi volum de importuri nefiscalizate>>”, a povestit Bucşa.
 
Executivul polonez a mai precizat că există o serie de traderi regionali care importă fără a plăti taxe, pe o schemă de tip carusel, iau bunuri de valoare foarte mică, le învârt de câteva ori ca să adauge TVA, după care se opresc într-o ţară să-şi recupereze TVA-ul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările