Cursul de schimb a sărit de pragul de 4,5 lei/euro. Moneda naţională a ajuns la minimul ultimelor şase luni şi jumătate

Cursul de schimb a sărit de pragul de 4,5 lei/euro. Moneda naţională a ajuns la minimul ultimelor şase luni şi jumătate

Euro se vinde la casele de schimb valutar la peste 4,5 lei FOTO Adevărul

Leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro în şedinţa de tranzacţionare de marţi, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat o referinţă de 4,5010 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cursul de schimb anunţat marţi de BNR este cu 0,63 bani peste cel din ziua precedentă şi cu 1,63 bani peste referinţa anunţată în ultima zi a anului trecut.  O paritate mai ridicată decât cea de marţi a fost anunţată de banca centrală pe 21 iunie, când euro a fost la 4,5209 lei.

Leul a recuperat uşor din scăderea faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar coborâd la 3,29902 lei/dolar. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 3,3009 unităţi, reprezentând cel mai ridicat nivel din 21 noiembrie, când dolarul a fost cotat la 3,3101 lei.
 
Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a coborât de la 3,6507 lei/franc la 3,6395 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
 
Monedele statelor emergente au scăzut în ultima săptămână ca urmare indirectă a întăririi dolarului. De regulă, când dolarul este considerat de investitori un plasament mai sigur decât euro, întărirea monedei americane în raport cu euro determină şi scăderea monedelor statelor din regiune, care sunt considerate mai riscante decât moneda unică.
 
Totuşi, leul s-a depreciat mai lent decât monedele statelor din regiune, în condiţiile în care în luna decembrie a scăzut cu 1% în raport cu euro, în timp ce zlotul şi forintul s-au întărit cu 1,3% - 1,5%.

Mai puteţi citi: 

Euro a atins nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate în prima zi de tranzacţionare din 2014. BNR a anunţat un curs de schimb de 4,4882 lei/euro. Moneda naţională s-a depreciat în prima zi de tranzacţionare pe piaţa locală din acest an, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4882 lei/euro, în creştere cu 0,35 bani faţă de ultima cotaţie din 2013. Rata de schimb anunţată vineri reprezintă maximul din 21 iunie 2013, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.

Valoarea rezervei de aur a României a scăzut cu peste 30% în 2013, după ce cotaţia metalului preţios a înregistrat cea mai abruptă cădere din ultimii 32 de ani. Valoarea rezervei de aur a României, care se menţine cantitativ la 103,7 tone, s-a redus anul trecut cu peste 30%, la 2,9 miliarde euro, faţă de 4,2 miliarde euro în decembrie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Evoluţia este explicată de deprecierea abruptă înregistrată în 2013 de metalul preţios pe pieţele internaţionale.

Leul a avut în 2013 cea mai bună evoluţie din UE în raport cu euro: s-a depreciat cu doar 0,5%. Scandalul accizei de 7 eurocenţi a deraiat cursul în decembrie. Leul a înregistrat în 2013 cea mai redusă depreciere în raport cu euro, moneda naţională marcând la sfârşitul lui decembrie o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut, după ce timp de 11 luni a avut o evoluţie pozitivă faţă de moneda comunitară, scandalul accizei suplimentare afectând cursul în final de an, potrivit unui raport al Noble Securities.

Ion Ţiriac: „Vom avea un an mai bun ca 2013, dar nu am scăpat încă. Nu ştiu de ce este leul atât de tare“. Omul de afaceri Ion Ţiriac crede că anul viitor va fi mai bun decât 2013, dar nu vor fi înregistrate creşteri spectaculoase, în condiţiile în care criza mondială nu s-a încheiat deocamdată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările