Cursul oficial anunţat de BNR, după votul pro-Brexit: Euro urcă la 4,5366 lei, dolarul – 4,0766 lei. Lira sterlină coboară la 5,6686 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţioanală s-a depreciat vineri în raport cu euro şi cu dolarul, în urma votului pro-Brexit de vineri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a cotat moneda europeană la 4,5366 lei, în creştere cu 1,87 bani faţă de cotaţia de joi, iar dolarul american la 4,0766 lei, mai mare cu 10,67 bani. Lira sterlină a scăzut însă cu 21,98 bani, la 5,6686 lei.

Vineri dimineaţă, imediat după rezultatul votului pro-Brexit, leul s-a depreciat în raport cu euro până la peste 4,54 lei, însă ulterior, moneda naţională şi-a temperat scăderea în raport cu principalele valute. 

Lira sterlină este cotată indirect pe piaţa românească prin raportare la paritatea euro/liră. 

CITEŞTE ŞI: Cum va fi lovită economia României după ce britanicii au ales să iasă din Uniunea Europeană

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat vineri dimineaţa că banca centrală a luat deja în calcul riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi va monitoriza cu atenţie volatilitatea leului, având la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a atenua eventuale şocuri şi reacţii.

„În acest moment, evident că există o volatilitate mai ridicată în pieţe, dar comparativ cu pieţele regionale leul are o volatilitate mult mai mica, în comparaţie cu zlotul, care are o depreciere undeva spre 4%“, a afirmat Suciu.

„Monitorizăm însă cu mare atenţie (piaţa – n.r.) pentru că, evident, va trebui să atenuăm eventuale şocuri şi reacţii, mai degrabă indirecte. Pot să spun că avem toate instrumentele la dispoziţie, spre deosebire de alte bănci centrale, şi asta înseamnă dobândă, rezerve, chiar şi intervenţii. Toate sunt la dispoziţia Băncii Naţionale în cazul în care va fi nevoie“, a subliniat Suciu.

CITEŞTE ŞI: Efectele Brexit-ului: Indicele ROBOR la trei luni a urcat cu 11% şi a atins nivelul maxim al ultimelor cinci luni

El a precizat că BNR luase în calcul scenariul ieşirii Marii Britanii din UE în ultimele documente oficiale, printre care raportul asupra stabilităţii financiare, cu un risc semnificativ, iar banca centrală are pregătit mecanismul de reacţie.

CURSUL OFICIAL AL BNR: 

curs bnr 24 iun 2016
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite