Isărescu: Dacă BNR nu mai vinde în piaţă valuta atrasă de Finanţe s-ar putea reveni la un curs dual. Noi vorbim de flotare controlată de vreo 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Banca Naţională a României (BNR) nu ar vinde în piaţă valuta atrasă de Ministerul de Finanţe prin emisiunile internaţionale, atunci România ar reveni la un curs dual sau triplu, a declarat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale. El a folosit acest exemplu pentru a răspunde unui comentariu al unui "distins profesor de economie" legat de piaţa valutară.

„Las la o parte faptul că, de vreo 15 ani, pe site-ul Băncii Naţionale noi vorbim despre flotare controlată şi spunem că ne rezervăm dreptul să intervenim când există o volatilitate mai mare, dar chiar cu câteva zile înainte am explicat despre vânzările de valută ale Ministerului de Finanţe. Fac ele parte din oferta de valute de pe piaţă sau nu, mai ales când sunt sume mari?“, a spus Isărescu la un seminar despre piaţa de capital.

Guvernatorul a amintit că Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu două miliarde dolari de pe piaţa SUA pe 15 ianuarie pentru a finanţa deficitul bugetar, „adică a acoperi prin transformarea dolarilor în lei cheltuielile care sunt mai mari decât veniturile şi vinde această sumă“. El a explicat că toate conturile Ministerului de Finante sunt ţinute la Banca Naţională, care face emisiunea monetară şi vinde suma în piaţă.

„Şi întrebarea este, în concepţia dânsului (a profesorului menţionat - n.r.) şi a multora care vorbesc despre cursul liber stabilit de cerere şi ofertă, aceste vânzări ale Ministerului de Finanţe fac parte din oferta pieţei? Dacă nu fac parte din oferta pieţei înseamnă că trebuie să creăm o altă piaţă pentru operaţiuni guvernamentale şi să revenim la curs dual, la cursuri triple. Asta se doreşte?“, a atras atenţia şeful băncii centrale.

Bursa să iasă de sub imperiul traderilor şi să devină alternativă de finanţare

Referindu-se la piaţa de capital din România, el a arătat că bursa trebuie să se maturizeze, după 20 de ani de existenţă, şi „să iasă de sub imperiul traderilor“ şi să devină astfel o alternativă de finanţare la băncile comerciale.

„Este nevoie de maturizarea bursei, de ieşirea de sub imperiul traderilor şi de dezvoltarea bursei în piaţa de capital pentru finanţarea companiilor. Este nevoie de relansarea unui parteneriat între burse şi autorităţi, guvern, pieţe financiare“, a spus guvernatorul.

„Politizarea se face foarte repede“

El a opinat că preferă o evoluţie rapidă a bursei la acest moment decât o revoluţie a acesteia, o schimbare a lucrurilor „peste noapte“, mai ales că 2014 este an electoral şi totul se poate politiza.

„Noi trebuie să avem în vedere şi faptul că suntem în an electoral, politizarea se face foarte repede, de aici ne trebuie ceva răbdare şi mai ales capacitatea de a explica din nou, şi din nou, şi din nou, şi din nou nu ştiu de câte ori măsurile care se discută aici. Există tendinţa bineînteles ca ele să fie politizate şi atunci toate eforturile noastre vor fi date peste cap“, a continuat Isărescu.

Mai puteţi citi:

Leul, slăbit de tensiunea politică. Până unde va mai creşte euro

Declaraţiile belicoase ale liderilor au împins cursul valutar peste pragul de 4,5 lei/euro, iar investitorii se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii-cheie.

Astenia „tigrului“ dă frisoane leului

Asta ne mai lipsea: o sincopă în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care nu banii FMI ne ajută, ci stabilitatea dată de această relaţie.

INFOGRAFIE Giganţii bancari mondiali, acuzaţi că au manipulat cursurile de schimb ale mai multor valute, printre care euro şi dolar

Câteva dintre cele mai mari grupuri bancare din lume sunt bănuite că au manipulat piaţa schimburilor valutare, influenţând cursuri de schimb şi înşelându-şi clienţii pentru a obţine câştiguri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite