Cumularea pensiei cu salariul va fi extrem de limitată. Care va fi venitul maxim lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii, atât cei care provin din sistemul public, cât şi cei care au ieşit la pensie în baza unor legi speciale, nu vor mai putea cumula pensia cu salariul decât în anumite condiţii, stabilite de legiuitor în funcţie de valoarea pensiei.

Prevederea este cuprinsă într-un proiect de act normativ depus marţi la Senat de către deputatul PNL Florin Roman, cu argumentul că sunt pensionari care ajung „să aibă lunar venituri în familie care depăşesc cu mult veniturile unei persoane active în câmpul muncii şi care susţin financiar chiar tinerii, care pot fi angajaţi în sectorul public dacă posturile ar fi vacante”.

În sprijinul propunerii sale, deputatul a invocat recent un studiu de impact pe care l-a făcut înainte de a redacta proiectul de lege, aproximativ 100.000 de oameni sunt atât pensionari, cât şi angajaţi.

”Majoritatea lor sunt foşti angajaţi din Poliţie, din servicii secrete, din Armată şi din sistemul de Justiţie care a doua zi s-au întors la stat, ca angajaţi. Este o situaţie pe care nu o mai putem tolera. Este pentru prima dată când propunem limitarea pensiei şi nu interdicţia de cumulare care este neconstituţională”, afirma recent Florin Roman.

Ca atare, deputatul propune ca beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinând atât sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului public pot cumula cuantumul pensiei nete cu câştigul salarial sau după caz, cu veniturile asimilate acestuia, din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice central sau locale, indiferent de modul de finanţare şi/sau subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, după cum urmează:

a) până la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, utilizat pentru anul în curs şi aprobat prin Hotărâre de Guvern, dacă cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie depăşeşte nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, utilizat pentru anul în curs şi aprobat prin Hotărâre de Guvern;

b) în cuantumul pensiei nete aflate în plată dacă cuantumul pensiei nete a beneficiarului dreptului la pensie nu depăşeşte nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, utilizat pentru anul în curs şi aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Altfel spus, pensionarii pot cumula pensia cu salariul doar dacă suma lor nu depăşeşte 2.080 lei, salariul de bază minim brut garantat în plată stabilit pentru acest an.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Parlament, promulgat de preşedintele Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege depus la Senat şi Nota de fundamentare pot fi descărcate AICI ŞI AICI

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite