Cum se topesc banii pentru deszăpezire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile alocă diferit banii pentru deszăpezire şi combaterea poleiului, sumele ajungând să fie şi de 36 de ori mai mari într-o localitate faţă de alta. Şi asta nu din cauza suprafeţei, ci a contractelor atribuite „cu dedicaţie“.

Un studiu comparativ realizat de InfoCons – Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor – arată că fondurile alocate de primării pentru deszăpezire au variat puternic în perioada 2015 – 2017.

Dar nu în funcţie de suprafaţă, pentru că preţurile comparative sunt pe metru pătrat, ci în funcţie de cui sau cum sunt atribuite contractele.

Potrivit studiului, tariful pe metrul pătrat a oscilat de la 28 de bani, la peste 10 lei.

“În funcţie de preţul achitat, raportat la suprafaţa aflată în administrare, primăriile din ţară au achitat în medie 2.22 lei/mp pentru serviciile de deszăpezire şi întreţinere a drumurilor în perioada 01.01.2015 - 01.07.2017”, se arată în studiu.

Cel mai mic preţ a fost cel achitat de către Primăria Municipiului Bacău, cu o medie de numai 0.28 lei/mp pentru cele 3 contracte încheiate în perioada aferentă studiului, cel mai mare preţ - 10,1 lei/mp - fiind achitat de către Primăria Sectorului 2.

Primăria Sectorului 2 a încheiat 58 de acte adiţionale 

În perioada analizată, primari ai sectorului 2 au fost Neculai Onţanu – arestat la 25 martie 2016 pentru luare de mită - şi actualul primar Mugur Mihai Toader.

Potrivit datelor postate pe site-ul Primăriei, beneficiar al contractului de deszăpezire este firma Supercom, patronată de omul de afaceri Ilie Ciuclea. 

Contractul a fost încheiat în 1999 şi are de-atunci nu mai puţin de 58 de acte adiţionale, în cel încheiat pentru perioada 2016 – 2017 specificându-se că valoarea contractului este de 24,2 milioane lei inclusiv TVA pentru 4 luni de asigurare a mijloacelor materiale şi umane necesare efectuării operaţiunilor de deszăpezire şi combatere a poleiului.

Ultimul act adiţional priveşte perioada iarna 2017 – 2018, preţul fiind doar cu puţin mai mic, respectiv 24 milioane de lei.

Doar jumătate dintre contracte, atribuite prin licitaţie

În ceea ce priveşte modalitatea prin care au fost atribuite contractele, studiul InfoCons arată că doar jumătate au fost atribuite în urma unei licitaţii, 11% fiind atribuite direct şi 39% prin negociere fără publicare a anunţului în prealabil.

“Din punct de vedere al duratei şi numărului contractelor încheiate,19,4% dintre primării au încheiat mai mult de 3 contracte aferente perioadei studiului, fiind semnat câte un contract pentru fiecare perioadă aferentă studiului (2015-2017); 80,6% din primării au optat pentru un singur contract sau cel mult două (Primăria Municipiului Ploieşti), încheiate, în mare majoritate pe perioade de timp mai lungi (5, 7, 12 sau 25 de ani)”, se arată în studiu.

Studiul  comparativ privind situaţia alocărilor financiare pentru deszăpezirea şi întreţinerea drumurilor de către primăriile de reşedinţă aferente perioadei 01.01.2015-01.07.2017 a fost efectuat în baza răspunsurilor primite de la 76,6% din totalul instituţiilor chestionate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite