Cum pot fi sancţionate băncile care includ în contractele de credit clauze abuzive. Amenda pentru cea mai mare bancă ar ajunge la 3 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor, pus luni în dezbatere public de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prevede că băncile pot fi amendate cu până la 5% din cifra de afaceri, dacă în contractele încheiate cu clienţii există clauze abuzive.

„Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale, fără a se ţine cont de numărul clauzei contractuale şi fără a mai avea posibilitatea inserării cuprinsului acestora în noile contracte pe care urmează să le utilizeze în cadrul activităţii profesionale. Instanţa va dispune şi restituirea, în totalitate, către consumatori a sumelor percepute in temeiul unor clauze abuzive”, se arată la alineatul (1) al art. 13 din proiectul de OUG care modifică Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Alineatul (2) al aceluiaşi articol prevede: „Constituie contravenţie, în măsura în care fapta nu este săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune, încălcarea interdicţiei stipulate la art. 1 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de până la 5% din cifra de afaceri”.

Prevederea la care face referire ANPC arată că „se interzice profesioniştilor stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii”.

Cu alte cuvinte, orice bancă care include în contractele de credit una sau mai multe clauze abuzive ar putea fi amendată cu 5% din cifra de afaceri şi, în cazul în care instanţa constată existenţa unei astfel de abateri, să modifice absolut toate contractele de credit care conţin acele clauze şi să restituie consumatorilor sumele încasate abuziv.

În prezent, amenzile ce pot fi date băncilor sunt cuprinse între 50.000 - 100.000 lei.

Spre exemplu, cea mai mare Bancă din România din punct al activelor bancare, Banca Transilvania, a raportat pentru anul 2017 active bancare totale de 59,3 miliarde de lei, sumă care include valoarea tuturor tranzacţiilor din acel an, a depozitelor şi a creditelor acordate. Raportat la această valoare, o amendă de 5% ar însemna aproape 3 miliarde de lei.

În ultimii ani, pe rolul instanţelor au fost înregistrate peste 13.000 de litigii împotriva Alpha Bank, SC Piraeus Bank SA, BRD-Group Societe Generale SA, Banca Românească, BCR, Raiffeisen Bank, Credot Europe Bank, Garanti Bank, Bancpost, Banca Transilvania, OTP Bank, Volksbank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite