Cum şi când îţi revin fondurile de la Pilonul II

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norma nr. 27/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat a intrat în vigoare de la 1 aprilie, printre prevederile sale numărându-se opţiunea de a primi fondurile de pensii private printr-o plată unică sau eşalonat.

Potrivit Normei ASF, persoanele care ies la pensie pot opta pentru plata unică a fondurilor administrate de Pilonul II sau pentru plata eşalonată a pensiei private, în acest din urmă caz plata neputând fi mai mică de 500 lei lunar, pe o perioadă maximă de 5 ani.

În cazul în care contribuabilii optează pentru plata integrală a fondurilor, pe lângă comisioanele stabilite prin lege, de 2,5% pe an din totalul contribuţiilor plătite şi 0,05% pe lună din activul net total al fondului, vor trebui să plătească şi 10% din valoare în contul impozitului pe venit, adică 10% din întreaga sumă primită (având în vedere că se va depăşi valoarea de 2.000 lei până la care pensiionarii sunt scutiţi de impozitul pe venit).

Dacă vor opta pentru plata lunară, eşalonată pe maximum 5 ani, contribuabilii care ies la pensie vor fi nevoiţi să adreseze administratorului de pensii o cerere prin care solicită în mod expres acest lucru.

Ataşat cererii vor fi prezentate şi decizia administrativă privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau a unei categorii similare de pensie; actul de identitate valabil la data depunerii cererii; procură specială şi autentică, în cazul mandatarului.

În cazul în care participantul solicită plata activului personal net prin virament în cont bancar, acesta are obligaţia completării documentaţiei prevăzute la alin. (1) cu extrasul de cont care certifică codul IBAN şi titularul sau cu orice fel de document emis de instituţiile de credit care să ateste titularul contului şi IBAN-ul asociat acestuia.

ASF: În 10 ani s-au plătit pensii private pentru 20.000 de persoane

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a informat că, în perioada 2008 (momentul înfiinţării Pilonului II) – 2018 au fost efectuate plăţi în valoare de 103.893.266 lei pentru un număr de 20.646 persoane. 

Numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă a fost de 7.730, aceştia încasând, prin plăţi unice, suma de 68.574.557 lei. Cei cărora le-au fost plătite, într-o singură tranşă, sume mai mari de 2.000 lei au fost nevoiţi să plătească şi impozitul pe venit de 10%.

Numărul persoanelor care au ieşit la pensie din motive de invaliditate a fost de 389, acestora plătindu-li-se suma de 1.014.620 lei, alte 12.527 de persoane primind 34.304.089 lei după decesul celor care au contribuit la Pilonul II.

Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că acest impozit pe venit, de 10%, este valabil de la 1 ianuarie 2018, dată la care suma neimpozabilă s-a modificat de la 1.100 lei la 2.000 lei, iar contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) este suportată de bugetul de stat şi astfel nu se mai reţine CASS în cazul plăţilor activului net aferent pensionării.

Distrugerea Pilonului II de pensii: România copiază modelul Ungariei. Primii patru paşi au fost făcuţi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite