Cum recuperezi taxa auto. Paşii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a primi banii daţi pe taxa de poluare din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa auto instituită în anul 2012 a generat nemulţumire în rândul şoferilor români
Taxa auto instituită în anul 2012 a generat nemulţumire în rândul şoferilor români

Taxa auto instituită în anul 2012 a fost declarată ilegală de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, printr-o ordonanţă data la începutul lunii februarie a anului trecut. Astfel, cei care au achitat taxa de poluare pot solicita restituirea banilor în instanţă dacă depun o serie de documente care să dovedească plata efectuată la Fisc. „Adevărul“ îţi spune cum recuperezi taxa auto.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit în februarie 2014 că taxa de poluare contravine reglementărilor europene, iar contribuabilii români nu pot plăti o taxa pentru o maşină achiziţionată din Uniunea Europeană, întrucât ţara noastră este deja stat membru. 

Legea  nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a introdus taxa de poluare, ce trebuia plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi, cât şi pentru cele second-hand, care sunt înmatriculate pentru prima data în România, indiferent dacă autovehiculul era produs în ţara sau în străinătate.  

  

Prevederile au fost, însă, în vigoare, doar câteva câteva săptămâni, din 13 ianuarie până la 31 ianuarie 2012. Această întrucât în ultima zi a anului 2012 s-a publicat OUG nr. 1/2012, care a suspendat obligaţia achitării taxei de poluare până la 1 ianuarie 2013. În acelaşi timp, ordonanţa stabilea că toţi contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante că urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în perioadă 13 ianuarie - 31 ianuarie 2012 au dreptul la restituirea acesteia. 

  

Deşi a fost suspendată timp de aproape un an, taxa de poluare a intrat din nou în vigoare în 1 ianuarie 2013, fiind în final înlocuită de timbrul de mediu, pe care şoferii îl plătesc începând cu 15 martie 2013. 

  

Cum recuperezi taxa auto: paşi de urmat

Chiar dacă taxa auto a fost declarată ilegală, statul restituie în mod automat banii achitaţi. Carmen Diaconu, avocat în cadrul societăţii de avocatură Olteanu şi Asociaţii, a explicat în februarie 2014, pentru avocatnet.ro, că restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instanţei de judecată, prin promovarea unei cereri de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu administraţia finanţelor publice şi administraţia fondului pentru mediu. 

  

Mai exact, toate persoanele care au achitat taxa auto se pot îndrepta împotriva statului român prin introducerea unei acţiuni în faţă instanţelor de judecată prin care să solicite restituirea sumei achitate cu titlu de taxa de poluare şi astfel recuperezi taxa auto.

  

Pentru a solicita recuperarea banilor din taxa auto, contribuabilii vor depune în instanţă următoarele documente: 

1. cartea de identitate a maşinii în copie, cu prezentarea originalului în instanţă pentru conformitate, 

2. contract de vânzare-cumpărare a autovehiculului,

3. decizia de impunere a plătii taxei de poluare eliberată de Administraţia Financiară competent

4. dovadă plătii taxei de poluare (în cazul în care cei care au achitat taxa nu mai deţin o copie de pe chitanţă fiscală, ei se pot adresă organului fiscal la care au plătit taxa, care le va eliberă o copie de pe documentul de plată). 

  

În ceea ce priveşte costurile pe care le presupune promovarea cererii de chemare în judecată, avocatul Carmen Diaconu a precizat pentru avocatnet.ro că acestea constau în taxa de timbru, care se stabileşte în funcţie de valoarea taxei de poluare a cărei restituire se solicita (10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 de lei). La aceste costuri se adaugă şi onorariul de avocat, pentru cei care aleg să fie asistaţi de un profesionist pe tot parcursul procedurii. Aceste costuri se recuperează integral cu titlu de cheltuieli de judecată. 

  

Conform avocatului, nu doar taxele plătite în 2012 pot fi recuperate. Mai exact, şi contribuabilii care au achitat taxa auto în perioadă 1 ianuarie - 4 martie 2013 îşi pot recupera banii, tot pe calea instanţei de judecată. Singură condiţie de îndeplinit este că taxa să fi fost achitată pentru înmatricularea în România a unui autovehicul second hand, achiziţionat dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi care a fost anterior înmatriculat într-un alt stat membru al UE. 

Citiţi şi

Timbrul de mediu: instanţa dă câştig de cauză în peste jumătate din acţiuni

Taxa auto testează limitele judecătorilor din Timişoara: peste 14.000 de dosare pentru cei care vor să îşi recupereze banii

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite