Cum să pui bani deoparte când chiria îţi consumă cel mai mult din salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum îţi organizezi finanţele în cazul în care chiria îţi consumă jumătate din venituri? Vorbim despre obiective, soluţii şi trucuri prin care să salvezi bani şi decizii care îţi pot aduce venituri suplimentare.

La începutul lui 2020, preţul chiriei într-un apartament cu două camere în Capitală era în medie de 420 euro, la fel ca în Cluj-Napoca. Pe de altă parte, în Timişoara chiria era ceva mai mică, undeva la 350 euro. Însă preţurile depind în mare parte de de zonă, de bloc şi de utilităţi. Spre finalul anului 2020 au mai scăzut cu aproximativ 10%.

Salariul mediu net e puţin peste 3.000 de lei, iar euro creşte, ceea ce favorizează şi preţul ridicat al chiriilor. În felul ăsta, o chirie poate ajunge să mănânce jumătate din salariu şi nu strică nişte sfaturi pentru cum să pui bani deoparte.

Am vorbit cu Roxana Bucur, planificator şi consultant financiar şi fondatoare a firmei Psihologia banilor, ca să dea câteva idei pentru cum să-ţi faci un cont de economii când dai jumătate din venituri pe chirie.

Trucuri la îndemână ca să pui bani deoparte

În cazul în care chiria înseamnă mai mult de jumătate din veniturile pe care le realizezi, atunci ar fi cazul să găseşti soluţii prin care să mai scuteşti bani. E nevoie să îţi faci o categorisire a ceea ce cheltui. „Adică să realizezi care sunt acele cheltuieli importante la care nu poţi renunţa. În funcţie şi de asta îţi organizezi banii de chirie, dar şi ce poţi să pui deoparte”, subliniază Roxana Bucur.

Separă şi ţine evidenţa lunar a cheltuielilor fixe şi cheltuielilor opţionale

Cheltuieli fixe (chirie, rate, utilităţi, abonamente etc) versus cheltuieli suplimentare (ieşirile în oraş, vacanţele, cumpărarea de haine sau dezvoltarea personală prin diverse activităţi). „Stabileşti de la început cât de costă fiecare astfel de activitate, care sunt costurile estimative pentru toate acestea pentru o perioadă de 6-12 luni. După ce stabileşti, împarţi costul total la cele 12 luni ale anului, să zicem, şi începi să pui bani deoparte”, spune Roxana Bucur cum ar trebuie să procedezi ca să îţi organizezi banii.

Ajustează-ţi cheltuielile mici într-un prag financiar rezonabil

Două schimbări simple prin care îţi poţi regla finanţele: ajustezi abonamentul la telefonie mobilă să plăteşti doar cât ai nevoie, fără beneficii pe care nu le foloseşti şi nu îţi faci cumpărături zilnice de la magazinele mici, cu preţuri mai mari. Mai bine te duci la un hypermarket o dată pe săptămână şi te aprovizionezi cu mai multe deodată. Nu o să reduci semnificativ banii pe care îi cheltui, dar o să mai poţi să salvezi o parte pentru ce ai nevoie.

Setează un obiectiv clar pentru banii pe care îi pui deoparte

Te ajută să ştii de la început ce vrei: îţi organizezi finanţele ca să reduci cheltuielile sau ca să pui deoparte? Apoi, dacă vrei să pui deoparte, fă-ţi un sistem de la care să nu te abaţi.

O schemă care poate funcţiona dacă te ţii de ea, potrivit Roxanei Bucur, este următoarea: „Pui bani deoparte în funcţia de ziua lunii. Azi e data de întâi a lunii? Pui un leu deoparte. Suntem pe data de şase? Pui şase lei deoparte. Şi tot aşa. E o metodă simplă şi distractivă dacă reuşeşti să salvezi bani în fiecare zi în felul ăsta”.

Dar dacă la început îţi e greu să pui deoparte în felul ăsta, atunci începe altfel: „Pune deoparte un leu pe zi până la ziua a zecea a lunii. Apoi, odată cu ziua a 11-a pune câte un leu în plus peste, în funcţie de ultima cifră a numărului. Pe 12 pune deoparte doi lei! Şi tot aşa”, zice tot Roxana Bucur.

Continuarea articolului, aici

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite