Cum să iei un credit mai ieftin, cu dobânzi şi garanţii subvenţionate, prin programul JEREMIE

Cum să iei un credit mai ieftin, cu dobânzi şi garanţii subvenţionate, prin programul JEREMIE

Banii se dau pentru investiţii şi capital de lucru

JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Băncii Europene de Investiţii, care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-uri. Ca facilităţi sunt acordate garanţii subvenţionate şi dobânzi mult mai mici decât pe piaţa creditelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre băncile prin care se derulează JEREMIE în România este Raiffeisen Bank. Instituţia va acorda IMM-urilor împrumuturi în lei pe termen mediu şi lung pentru capital de lucru şi investiţii, în cuantum total de 40 de milioane de euro, cu garanţii reduse, printr-un acord semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI), a anunţat joi banca.

Programul este activ din 2011

"Noul instrument JEREMIE de finanţare cu dobândă subvenţionată, implementat deja cu succes de FEI în alte ţări, se adaugă facilităţilor JEREMIE de garanţii şi capital de risc deja existente în România, oferind noi opţiuni de finanţare pentru o gamă mai largă de întreprinderi din diverse sectoare şi etape de dezvoltare", a declarat într-un comunicat Hubert Cottogni, directorul adjunct al FEI şi şef al diviziei Regional Business Development.

Până când va fi disponibil noul produs de creditare, poate fi accesat actualul instrument financiar în derulare sub umbrela JEREMIE, activ din aprilie 2011, prin intermediul căruia au fost acordate peste 1.500 de credite, în valoare totală de peste 110 milioane de euro.

"Continuarea colaborării cu FEI va susţine acordarea de împrumuturi în condiţii preferenţiale către IMM-uri. Raiffeisen Bank va continua şi în 2014 strategia de creştere a volumului de business pe acest segment, acordul menţionat fiind un pas important în acest sens", a afirmat Monica Udrescu, director executiv pe segmentul IMM în cadrul Raiffeisen Bank.
 


Despre FEI

FEI, instituţie deţinută în majoritate de Banca Europeană de Investiţii şi Comisia Europeană, susţine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finanţare. Fondul dezvoltă instrumente de capital de risc, de garantare şi microfinanţare specifice acestui segment de piaţă.

În acest sens, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovării, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi creării de locuri de muncă.

Investiţiile totale nete ale FEI în fonduri de capital de risc şi private equity se ridicau la peste 6,9 miliarde de euro la sfârşitul anului 2012. Cu participaţii în peste 435 de fonduri, FEI este principalul jucător european pe segmentul capitalului de risc, poziţionând Fondul ca jucător european major în domeniul garanţiilor pentru IMM-uri.
 


Despre JEREMIE

JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care să poată finanţa IMM-urile într-un mod flexibil şi inovator. Noua iniţiativă urmăreşte dezvoltarea şi încurajarea antreprenoriatului în Uniunea Europeană.

Până în prezent, la nivel UE, FEI gestionează 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel naţional şi alte 7 la nivel regional. În România, iniţiativa JEREMIE este administrată de către FEI şi este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Selecţia partenerilor care implementează instrumentele financiare dezvoltate prin JEREMIE este realizată de către FEI în urma evaluărilor solicitărilor primite ca răspuns la Apelul pentru Expresii de Interes.

Cum lucrează

JEREMIE  reprezintă un nou mod de a valorifica resursele financiare comunitare în beneficiul IMM-urilor. Iniţiativa asigură acces la finanţare, susţinând evoluţia unui „ecosistem“ de investiţii adresat afacerilor în dezvoltare din România.

De asemenea, „JEREMIE angajează participarea partenerilor privaţi care deţin infrastructura şi competenţele de a răspunde nevoilor de capital şi expertiză în afaceri ale întreprinzătorilor“, a declarat Hubert Cottogni, Head of Regional Business Development din cadrul FEI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările