Cum era taxat Mugur Isărescu de familie pentru „limbajul păsăresc“ în urmă cu 25 de ani, la deschiderea pieţei valutare - GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, la prima conferinţă de presă după deschiderea pieţei valutare (februarie 1991). FOTO: BNR
Mugur Isărescu, la prima conferinţă de presă după deschiderea pieţei valutare (februarie 1991). FOTO: BNR

În aceste zile se împlinesc 25 de ani de la deschiderea pieţei valutare, adică de la organizarea primelor licitaţii între băncile comerciale pentru stabilirea unui curs valutar care, până atunci, era controlat exclusiv de Guvern. „Adevărul“ vă prezintă câteva relatări din presa vremii, preluate dintr-un document dat publicităţii de Banca Naţională a României.

Mărturisirile lui Mugur Isărescu

Ca şi astăzi, vedeta momentului la evenimentele monetare, în 1991 a fost Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Iată ce relata el, în ziarul „Adevărul“, care îl desemnase „Omul săptămânii“:
Recunosc că nu este deloc bine. După ultimul interviu televizat, fetiţa mea, lăcrămioara, mi-a spus: «Tati, eu nu am înţeles nimic din ceea ce ai spus. Am înţeles cel mult că o să fie inflaţie».
«Bine – i-am răspuns -, dar eu nu am spus asta. Am spus că noi ne vom lupta să combatem inflaţia, dar o creştere corectivă a preţurilor este necesară. Mi-a răspuns foarte tranşant: «Nu ştiu ce ai vrut să spui, dar eu îţi spun ce am înţeles».
Oricât mi-a fost de greu, am realizat că a fost un eşec de comunicare din partea mea întrucât, la vârsta ei de aproape 16 ani, este foarte avidă în a afla şi înţelege ceea ce se petrece în jurul ei. În plus, soţia mi-a confirmat – într-adevăr, cu mai multă delicateţe – că nu s-a înţeles mare lucru, totul părând presat de timp şi într-un limbaj păsăresc. Până şi cel mic, Costin (3 ani şi jumătate), mi-a reproşat în exprimarea lui pitorească: «la cine vorbeai tu acolo?»
“.

Tot Mugur Isărescu a acordat şi un interviu redactorului Adrian Vasilescu, de la cotidianul „Curierul Naţional“ (între timp, fost consilier al guvernatorului şi, în prezent, consultant de strategie în BNR), cu titlul „Un mare pas spre convertibilitatea leului“.

„Va fi un curs mai avantajos pentru exportatori, stabilit în raport cu cererea şi oferta“, promitea Isărescu.

Piaţa s-a deschis mai întâi pentru exportatori

Având în vedere prevederile Legii nr. 15/1990, BNR, în colaborare cu Guvernul, a trecut la organizarea şi
deschiderea, în februarie 1991, a pieţei valutare interbancare, unde s-a tranzacţionat partea de 50% rămasă la dispoziţia exportatorilor.

La Bucureşti, piaţa valutară interbancară funcţiona în zilele lucrătoare ale săptămânii, de luni până vineri inclusiv.

Cursul leului se stabilea zilnic în raport cu dolarul. BNR dădea publicităţii rezultatul şedinţei de „fixing“ la care participau băncile comerciale.

Prin deschiderea pieţei valutare intebancare s-a creat regimul valutar bazat pe două cursuri ale monedei naţionale, prin care o parte a tranzacţiilor externe se deconta la cursul oficial, iar cealaltă parte la cursul stabilit pe piaţă.

Ulterior, în luna iulie 1991, au fost deschise casele de schimb valutar, ceea ce a permis accesul legal şi persoanelor fizice la piaţa valutară.

Indicatorii pieţei, atunci şi acum

Potrivit aceluiaşi document al BNR, dolarul a fost cotat la 200 de lei în acele licitaţii (faţă de 180 de lei pe piaţa neagră). Acum, dolarul oscilează în jurul valorii de 4 lei (40.000 de lei vechi).

Rata medie a dobânsii BNR era, în 1991, de 18%; acum este de 1,75%.

Rata inflaţiei din 1991 a fost de 170%; acum (în 2015) a fost de -0,8%.

Rezerva valutară însuma 54 milioane de dolari; acum totalizează 34,5 miliarde de dolari.

Rezerva de aur a fost de 70 de tone, acum este de 103,7 tone.

În fine, în piaţa valutară participau, în 1991, şase bănci comerciale; acum sunt 37 de bănci.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite