Cum pot bogaţii să pună piedică Fiscului în controlul averilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiscul va trebui să anunţe miliardarii cu 15 zile înainte de începerea verificării
Fiscul va trebui să anunţe miliardarii cu 15 zile înainte de începerea verificării

Ministerul Finanţelor a publicat Carta drepturilor şi obligaţiilor pentru bogaţii ale căror averi sunt verificate de Fisc, iar documentul conferă persoanelor respective dreptul de a fi anunţate cu 15 zile înainte de începerea inspecţiei.

De asemenea, aceştia au dreptul de a şti perioada ce urmează a fi supusă verificării, au posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării, iar soţul/soţia, rudele şi „alte persoane“ au dreptul de a refuza furnizarea de informaţii. În fapt, rudele până la gradul al treilea pot refuza să ofere informaţii, pot refuza efectuarea de expertize şi nici nu sunt forţate să prezinte înscrisuri. 

În plus, pot refuza să ofere date şi preoţii, avocaţii, notarii, consultanţii, auditorii, executorii judecătoreşti, contabilii, medicii, psihoterapeuţii sau asistenţii persoanelor verificate dacă au cunoştinţă de astfel de informaţii în urma activităţii lor profesionale.

Există şi dreptul de a fi verificat o singură dată, însă dacă inspectorii Fiscului pot ajunge în posesia unor informaţii noi, anchetarea se poate relua. IRS, fiscul din SUA, spre exemplu, cumpără "la negru" CD-uri cu informaţii despre americanii care au conturi ascunse în Elveţia sau în alte paradisuri fiscale.

Cei verificaţi trebuie să prezinte documentele justificative într-o perioadă de 60 de zile pentru clarificarea situaţiei fiscale. În cazul unui raport defavorabil, cel verificat poate contesta decizia la organul fiscal emitent şi este scutit de taxa de timbru. Foarte important, însă, este faptul că cei verificaţi sunt obligaţi să permită inspectorilor accesul pe orice teren, incinte sau încăperi atunci când este necesar. Pentru intrarea pe domiciliu este necesară, însă, autorizarea unei instanţe.

Gelu Diaconu, şeful Fiscului, declara la începutul lunii martie că instituţia pe care o conduce a verificat averile a 26 de români bogaţi şi are suspiciuni că 11 dintre aceştia nu şi-au declarat corect veniturile, diferenţa între veniturile declarate şi cele realizate fiind de 30 de milioane de euro.

Mai puteţi citi:

Cum aplică Fiscul metodele indirecte de evaluare a veniturilor: Îi sancţionează doar pe cei care activează legal

După doi ani de la introducerea metodelor indirecte de evaluare a veniturilor impozabile, deputaţii constată o serie de carenţe în legislaţie, care duc inclusiv la abuzuri din partea inspectorilor.

TERMEN FISCAL Impozitul pe profitul anului 2013 trebuie declarat şi plătit până la 25 martie. Ce alte declaraţii mai trebuie depuse la Administraţii

Data de 25 martie este stabilită ca termen pentru îndeplinirea mai multor proceduri fiscale, între care cele mai importante sunt declararea şi plata impozitului pe profitul realizat în 2013 şi notificarea de aplicare sau nu a regimului TVA la încasare. redăm, în continuare, procedurile care au ca termen data de 25 martie şi reglementarea aferentă.

Petrescu, ministrul Finanţelor: Nu o să distrug ce s-a făcut înainte, continuăm restructurarea ANAF şi proiectul privind plafonarea plăţilor în numerar

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a declarat marţi că va continua unele programe lansate de predecesorul său, întrucât nu este genul care să strice ce au început alţii, menţionând planul de restructurare a ANAF, convenit cu Banca Mondială, de unde România a tras un miliard de dolari, şi plăţile în numerar.

Gelu Diaconu, şeful Fiscului, susţinut de PNL, nu demisionează

Gelu Ştefan Diaconu, susţinut de PNL, a declarat agenţiei Mediafax că nu va demisiona de la conducerea Agenţiei Naţionalea de Administrare Fiscală (ANAF), deoarece un astfel de gest „ar avea posibile consecinţe ireparabile asupra bugetului de stat“ şi că „elementele de natură raţională trebuie să prevaleze, nu cele emoţionale“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite