Cum a ajuns un român să plătească o dobândă de 30.000% pentru doar 180 de euro. Topul celor mai scumpe IFN-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un IFN i-a cerut unui român care avea nevoie de 180 de euro să plătească o dobândă uriaşă, de 30.341%, deşi omul se angajase să achite în doar o lună împrumutul, după cum a anunţat recent Asociaţia Credere.

Analistul financiar Irina Chiţu a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la situaţia ca un client să achite o asemenea dobândă.

"În acest caz este vorba de un credit pentru 30 de zile. La instituţiile financiare nebancare sunt astfel de dobânzi de 20.000 – 30.000%, pentru că dobânzile la aceste instituţii sunt zilnice. Aşadar, foarte mare atenţie! Cei care achiziţionează astfel de produse trebuie să compare înainte toate creditele din piaţă. Sunt bănci şi instituţii financiare care oferă credite cu dobânzi mult mai mici.

Nu există o plafonare a dobânzilor. Au fost mai multe iniţiative, dar consider că nu sunt benefice pentru că vorbim de o piaţă concurenţială cerere - ofertă.

Trebuie să existe o legislaţie foarte bine pusă la punct privind protecţia consumatorilor, privind informarea lui legat de toate produsele din piaţă, să poată compara şi să decidă ce i se potriveşte cel mai bine.

În legislaţia naţională şi europeană există stipulate aceste drepturi ale consumatorilor de produse financiare, dar ele trebuie promovate mai bine şi sancţionate prompt dacă sunt încălcate.

Este nevoie de educaţia financiară a consumatorului", a precizat Irina Chiţu.

Topul costurilor percepute de IFN-uri

Pentru a putea compara costurile, echipa Volt a simulat o situaţie în care obţinem un credit în valoare de 2.000 RON, pe o perioadă de 3 luni, credit pe care l-am returna apoi în cel puţin 3 rate. Şi asta pentru că termenele de achitare la IFN-urile examinate pot varia, unele credite necesitând plata per săptămână, iar altele plata per lună.

Pe lângă dobânda propriu-zisă, IFN-urile pot percepe şi alte comisioane, cum ar fi cel de analiză dosar sau de administrare. Pentru a determina costul total, au fost luate în calcul toate comisioanele percepute, iar pentru uşurinţa înţelegerii datelor, cifrele au fost rotunjite la numere întregi. 

Tabel: Costul total în RON pentru un credit în valoare de 2000 RON pe 3 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite