Cum ajungi milionar la pensie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Într-o lume a extremelor, cu jumătate din români la limita sărăciei, averea celorlalţi este la maxime istorice. Trei sferturi din averea românilor este formată din case şi apartamente (active imobiliare) şi doar un sfert din avere sunt active financiare, conform raportului asupra Stabilităţii Financiare publicat de BNR. Un total de 440 miliarde de euro.

Pentru mulţi aceste cifre nu spun nimic pentru că au dificultăţi în a-şi acoperi cheltuielile de la o lună la alta. Cei care au bani în plus şi au decis să investească preferă prima dată imobiliarele. Suntem printre cei mai mari deţinători de case din Europa. Însă uităm şi dezavantajele acestor investiţii pe termen lung: lichiditatea scăzută – dificultatea şi durata de conversie în numerar; deprecierea valorii în timp, în special pentru construcţiile vechi; randamente modeste comparativ cu investiţiile la bursă; atitudinea chiriaşilor şi permanentele mici reparaţii pe care trebuie să le facem ne reduc randamentul real. Aici nu vorbim de casa în care locuim, ci una pe care o închiriem. Practic, nu ne vom îmbogăţi din imobiliare.

Care este alternativa pe care puţini români o iau serios în calcul?

Putem deveni milionari la pensie, dacă punem bani deoparte lună de lună şi investim în companii reale. Practic, devenim antreprenori pasivi, investitori la bursă, direct sau prin intermediari, fonduri de investiţii sau de pensii. Ce nu ştim este că bursa românească a crescut în medie cu 11% din 1998 până în prezent. Vorbim de medie, pentru că în ultimii 5 ani creşterea a fost mult mai accelerată, cu mai mult de 30% avans al principalului indice al bursei, BET, în acest an. Ce înseamnă acest lucru?

Vorbim despre o opţiune aproape de noi care ne poate face milionari ”lichizi”, cu bani în cont la pensie. Pentru a ne face propriul calcul eu am folosit calculatorul de investiţii de la OTP fonduri (link), însă orice altă variantă de utilizare a dobânzii compuse, inclusiv Excel, funcţionează.

Diferenţa dintre dobânda simplă sau cea pe care o plătim la un împrumut, pentru o sumă, şi dobânda compusă, este faptul că în cazul celei compuse câştigul se adaugă sumei iniţiale mărite cu dobânda anterioară. Practic, dobânda compusă înseamnă că avem dobândă la suma investită iniţial plus dobânda anterioară inclusă.

Pentru suma finală de 1.000.000 lei la finalul perioadei de investiţie (pe care ne-o estimăm singuri- 55, 60 sau 65 ani) avem următoarele scenarii orientative:

Scenariu 1: Investiţie care ne aduce 8% pe an: suma de start – 1.000 lei, sume lunare investite - 430 lei, numar de ani de acumulare – 35

Scenariu 2: Investiţie care ne aduce 11% pe an: suma de start – 1.000 lei, sume lunare investite - 350 lei, numar de ani de acumulare – 30

Scenariu 3: Investiţie care ne aduce 11% pe an: suma de start – 1.000 lei, sume lunare investite - 1150 lei, numar de ani de acumulare – 20

Cu cât începem mai târziu, cu atât suma lunară pe care ar trebui să o investim creşte. Cu cât dobânda este mai mică, cu atât suma alocată va trebui să crească. Concret, putem urmări noi direct indicele BET, investind în toate companiile din indice în ponderile indicelui, detalii în cadrul website BVB aici, sau cumpăra unităţi de fond care urmăresc indicele pieţei, comparator Finzoom aici.

Nu mai spun că putem câştiga mult mai mult, dacă urmărim bursa mai atent şi suntem mai implicaţi. O serie de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti au avut creşteri de preţ de peste 100% de la începutul acestui an, Mecanică Fină – 400%+, SSIF BRK Financial Group – 300%+, Romcab – 300%, Teraplast – 250%+, Impact Developer & Contractor – 120%+, MedLife – 100%+, Nuclearelectrica – 110%+.

Am în minte pensionarii asiatici pe care îi întâlnim de obicei când călătorim prin lume. Poate ne vor mai lua câteva generaţii să ajungem acolo, însă nu avem nicio scuză să nu ne trezim mai devreme pentru a investi, dacă putem face acest lucru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite