Cu cât scad ratele la credite, după „noul ROBOR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ratele la creditele în lei ale românilor ar putea să scadă cu până la 5%, în următoarea perioadă, odată ce băncile vor începe să calculeze dobânzile după noua formulă, care înlocuieşte ROBOR, arată calculele bancherilor.

Guvernul a introdus un nou indice de referinţă care înlocuieşte ROBOR şi în funcţie de care, începând cu data de 2 mai, se vor calcula ratele la toate creditele noi în lei. Potrivit modificărilor aduse Ordonanţei 114, şi cei care au credite în lei în derulare îşi pot recalcula ratele, dacă şi banca şi clientul sunt de acord, prin act adiţional la contract. De asemenea, toate refinanţările de credite se vor calcula în funcţie de acest nou indice.

Pentru un credit ipotecar în lei, ratele la creditele în derulare vor scădea în primă fază, cel puţin, cu circa 5% în cazul creditelor ipotecare, arată calculele realizate de bancheri citaţi de economica.net. Mai exact, un credit ipotecar în derulare are acum o dobândă variabilă totală de 5,55%. În noile condiţii dobânda variabilă totală va fi de 4,71%. De asemenea, se vor reduce şi ratele la creditele de consum, cu circa 1,5%, potrivit calculelor bancherilor. Pe de altă parte, jumătate din creditele acordate acum sunt doar cu dobândă fixă, caz în care ROBOR-ul calculat la nivelul tranzacţiilor efective este irelevant.

Dobânzi mai mici, pentru că sunt decalate           

Stabilirea noului indice care va sta la baza dobânzilor la creditele pentru populaţie se va realiza exclusiv de către Banca Naţională a României. Indicele care va înlocui ROBOR, începând cu data de 2 mai, se va calcula ca o medie a tranzacţiilor efective de pe piaţa interbancară realizate de bănci în ultimul trimestru din 2018.

Acesta este şi unul din principalele motive pentru care dobânzile ar putea să scadă, în următoarea perioadă, mai precis pentru că vor fi calculate pe baza tranzacţiilor derulate cu cinci luni în urmă. Potrivit statisticilor BNR, dobânda medie a tuturor tranzacţiilor realizate efectiv pe interbancar în utlimul trimestru din 2018 a fost de 2,39%. Spre comparaţie, în prezent, ratele se calculează pe baza ROBOR la 3 luni, care la sfârşitul lunii martie era de 3,23%. Acest lucru înseamnă o dobândă cu circa 1% mai mică decât cea utilizată până acum.

Ratele nu scad în niciun caz la jumătate

O serie de alte calcule realizate recent de bancheri arătau că ratele scad cu numai câţiva lei şi nicidecum la jumătate, după cum promisese consilierul premierului, Darius Vâlcov.

Bancherii au calculat că, pentru un credit ipotecar în valoare de 240.000 lei acordat pe 20 de ani, dacă rata lunară este acum de 2.006 lei/lună, pe noua variantă de calcul, în aceleaşi condiţii, creditul ar avea o rată cu numai 26 de lei mai mică, de 1.980 de lei. În cazul unui credit de nevoi personale în sumă de 20.000 lei, acordat pe 60 de luni, rata lunară în prezent este de 433 lei, iar cu noul indice, rata ar coborî la 420 de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite