Creditele s-ar putea scumpi din nou. ING Bank: până în 2018, indicatorul ROBOR la trei luni va creşte de la 0,8% la 3%

Creditele s-ar putea scumpi din nou. ING Bank: până în 2018, indicatorul ROBOR la trei luni va creşte de la 0,8% la 3%

Împrumuturile în lei ar putea avea dobânzi mai mari începând din 2017

O prognoză a ING Bank arată că indicatorul ROBOR la 3 luni, care acum este de 0,8%, ar putea urca la 2,5% în 2017, apoi la 3% în 2018, lucru care ar însemna o creştere substanţială a costurilor la creditele pentru consum acordate în lei populaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

ROBOR la 3 luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei.

Această dobândă a scăzut continuu de la începutul anului, evoluând sub 1% şi ajungând la 0,8% în prezent, astfel că s-au creat condiţiile pentru ieftinirea împrumuturilor, în special a celor în lei la care dobânda este variabilă.

Dar iată că prognoza ING Bank anticipează o inversare a acestei evoluţii şi chiar o revenire a ROBOR la valorine din anii trecuţi.

Exemplu de calcul

Pentru a vedea ce influenţă are acest indicator, reamintim că ROBOR cu scadenţa la trei luni era, în urmă cu cinci ani (pe 1 martie 2011), la nivelul de 6,3% pe an, iar după trei ani de oscilaţii a coborât la 2,3%; apoi a încheiat anul 2015 la un nivel puţin peste 1% şi în martie 2016, a ajuns la mai puţin de 0,8%.

Dacă ROBOR ar reveni la 3%, atunci rata la un credit de nevoi personale ar creşte cu 7%, arată calculele „Adevărul“.

Concret, la un împrumut pe cinci ani de 10.000 de lei, unde rata lunară este acum de 210 lei, în 2018 această rată ar ajunge la 225 de lei, dacă s-ar împlini prognoza economiştilor de la ING Bank.

Analiştii financiari au recomandat în primăvară, când ROBOR ajunsese la minime istorice, contractarea de credite noi care să nu fie pe perioade mai lungi de 1-2 ani, tocmai pentru a evita riscul unei eventuale scumpiri.

citeste totul despre: