Credit ipotecar cu dare în plată. Ce ofertă are CEC Bank pentru noul regim de creditare imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile nu sunt întru totul de acord cu proiectul legislativ „Dai casa şi scapi de bancă“ (botezat şi „Darea în plată“), dar îşi fac unele calcule pentru a se adapta condiţiilor eventuale în care acest proiect s-ar aplica efectiv. Vă prezentăm exemplul CEC Bank - oferta unui credit ipotecar cu dare în plată.

CEC Bank va urma modelul băncilor americane, care acordă credite ipotecare cu opţiunea de a da în plată casa achiziţionată dacă clientul nu-şi mai poate plăti ratele, arată şeful acestei instituţii de credit, într-un interviu acordat portalului BankingNews.ro.

Deja, specialiştii instituţiei lucrează la elaborarea unui produs de finanţare imobiliară, care va permite românilor să cedeze băncii casa în cazul în care nu mai au posibilitatea, pe parcursul perioadei de rambusare, să achite împrumutul.

Credit ipotecar cu dare în plată. „Lucrăm la definirea noului produs“

„Lucrăm la definirea noului produs de finanţare imobiliară. Va fi un credit ipotecar în care clientul are posibilitatea să dea în plată la un anumit moment.
Acest produs va avea cu siguranţă un avans mult mai mare şi nişte condiţii de creditare mult mai severe“, a precizat, pentru BankingNews.ro, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.

El a specificat că noul produs de finanţare va fi lansat în câteva săptămâni şi va funcţiona în paralel cu actual credit ipotecar. Decizia CEC Bank de a promova un asemenea împrumut are legătură directă cu forma în care va fi votată de Parlament Legea privind darea în plată.

Credit ipotecar cu dare în plată. Va fi „foarte greu accesibil“

„Este o chestiune de prevenţie pe care noi o realizăm. Dacă iese legea în forma actuală vom lansa un credit care va fi foarte greu accesibil pentru că trebuie să ne luăm nişte măsuri de protecţie”, a subliniat Radu Graţian Gheţea.

„Am văzut că deja o bancă (n.r. – Raiffeisen Bank) a anunţat modificarea condiţiilor de creditare la împrumuturile ipotecare, solicitând un avans de 35% pentru împrumuturile în lei şi de 40% pentru cele în euro.
Probabil că şi la noi, dar şi la celelalte bănci din sistem, vor fi condiţii foarte apropiate.
S-au făcut simulări şi scenarii la nivelul comunităţii bancare şi s-a ajuns la concluzia că este necesară o asemenea abordare în cazul în care Legea privind darea în plată va avea efecte de natură să afecteze substanţial activitatea băncilor“, a menţionat Preşedintele CEC Bank.

Credit ipotecar cu dare în plată. Cine are nevoie de acest împrumut

În opinia lui Radu Graţian Gheţea, forma actuală a Legii privind darea în plată, care este o reglementare necesară, nu corespunde scopului iniţial, respectiv acela de a-i ajuta pe acei români care într-adevăr au probleme.

„În acest sens, sper ca actul normativ să fie aprobat într-un final, dar într-o formă care să servească numai celor cărora le este adresată, şi anume persoanelor care au probleme şi care nu mai pot face faţă plăţilor la bancă“, a evidenţiat bancherul.

Radu Gheţea, care este şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, atrage atenţia asupra consecinţelor nefaste pe care Legea privind darea în plată le poate avea asupra societăţii, economiei şi sectorul bancar din România, în cazul în care nu va fi bine gândită.

„Trebuie găsită o soluţie care să ducă la rezolvarea cazurilor sociale, în care statul îşi asumă că nu vor fi influenţe majore asupra sistemului bancar.
Dacă statul îşi asumă că vor fi influenţe asupra sistemului bancar, trebuie să îşi asume şi că băncile nu vor mai putea să plătească impozite la un moment dat pentru că nu vor mai fi profitabile şi că s-ar putea ca unele bănci să-şi reducă activitatea pe acest segment (n.r. – creditele ipotecare) cu consecinţele de rigoare.
Dacă se înăspresc condiţiile pe nişa finanţărilor imobiliare, normal că şi construcţiile vor începe să se diminueze ca volum şi ca număr, investitorii străini nu vor mai avea apetit pentru România, obligaţiunile ipotecare pe care le aşteptăm şi pe piaţa locală nu vor funcţiona.
Cu alte cuvinte, sunt foarte multe ramificaţii şi de aceea am convingerea că până la urmă parlamentarii vor înţelege că o astfel de lege trebuie făcută cu atenţie deosebită, pentru a nu strica mai mult decât a repara“, a mai declarat şeful CEC Bank, pentru BankingNews.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite