Conturile de economii devin mai avantajoase decât depozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conturile de economii se pot dovedi mai avantajoase decât depozitele bancare şi în cazul unor perioade de economisire de şase sau nouă luni FOTO Adevărul
Conturile de economii se pot dovedi mai avantajoase decât depozitele bancare şi în cazul unor perioade de economisire de şase sau nouă luni FOTO Adevărul

Pe lângă flexibilitate, pentru că poţi depune sau retrage bani oricând fără să pierzi dobânda, conturile de economii oferă acum şi bonificaţii mai mari decât în cazul multor depozite bancare.

Băncile comerciale oferă acum pentru conturile de economii dobânzi comparabile cu cele pentru depozite sau chiar mai mari. Ţinând cont şi de flexibilitatea pe care conturile de economii o oferă, pentru că cel care economiseşte poate depune sau retrage sume oricând fără să afecteze dobânda, aceste produse devin mai atractive decât clasicele depozite. 

Potrivit datelor portalului financiar Conso.ro, dobânda pentru un depozit constituit pe o perioadă de trei luni poate ajunge la maximum 3,75% pe an. Adică pentru 5.000 de lei economisiţi se încasează o dobândă netă de maximum 39,38 lei. Dacă se optează pentru un cont de economii, unde cea mai bună ofertă din piaţă are o dobândă de 4,33% pe an, pentru 5.000 de lei depuşi iniţial şi fără depuneri ulterioare se ajunge după trei luni la un câştig din dobândă de 44,76 lei. În cazul conturilor de economii, cele mai multe bănci virează dobânda în cont la sfârşitul fiecărei luni, dar există şi instituţii bancare care efectuează virarea bonificaţiei trimestrial. 

Depozitele au dobânzi mai mari pe termen lung

Conturile de economii se pot dovedi mai avantajoase decât depozitele bancare şi în cazul unor perioade de economisire de şase sau nouă luni. De exemplu, un depozit constituit pe şase luni are o dobândă de maximum 3,9% pe an, potrivit Conso.ro. Astfel, pentru cei 5.000 de lei economisiţi se va încasa o dobândă netă de 81,9 lei. Iar asta numai în condiţiile în care nu „s-a umblat“ la depozit timp de şase luni. Dacă aceeaşi sumă este ţinută timp de jumătate de an într-un cont de economii, dobânda cumulată poate ajunge la 89,92 lei. Iar dacă se efectuează retrageri pe parcursul celor şase luni, dobânda nu se anulează, doar că va fi mai mică.   

În fine, doar în cazul economiilor pe perioade de un an sau mai mari, depozitele bancare pot deveni mai avantajoase decât conturile de economii. Un depozit pe un an are, în prezent, o dobândă de maximum 4,4%. Contul de economii are o dobândă de cel mult 4,33%. Astfel, avand dobânda drept criteriu, depozitul este mai avantajos. Însă, atunci când alegem un depozit pentru că are dobânda mai mare, trebuie să ne asigurăm că timp de un an nu vom apela, în caz de urgenţă, la acele economii.  

Este de menţionat că atât câştigul din dobânda aferentă depozitului, cât şi al contului de economii se impozitează cu 16% şi că sumele sunt garantate în ambele cazuri de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar în limita a 100.000 de euro per deponent şi per instituţie bancară. 

Românii economisesc, în medie, 180 de lei/lună

Românii reuşesc să economisească lunar doar 41 de euro (181 de lei), iar 26% din aceştia îşi investesc economiile în aur sau alte metale preţioase, arată un barometru Erste Group privind posibilităţile de economisire în ţări din Europa Centrală şi de Est. Ungurii economisesc 49 de euro, în timp ce austriecii pun deoparte în fiecare lună câte 188 de euro, potrivit barometrului. 

Conturile de economii şi asigurările de viaţă rămân principalele produse de economisire, în condiţiile în care persoanele care economisesc consideră prioritare accesul facil la fonduri şi un risc scăzut. Aproximativ jumătate dintre români, unguri, slovaci şi croaţi nu sunt mulţumiţi de sumele puse deoparte.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite