Consiliul Concurenţei vrea să introducă un comparator de tarife pentru poliţele de asigurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei vrea să introducă un comparator de tarife la poliţele de asigurare, pentru a facilita accesul consumatorilor la aceste informaţii, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

„Zona în care rămân îngrijorări (legate de un mediu concurenţial - n.r.) este cea a asigurărilor de viaţă, slab dezvoltată faţă de Uniunea Europeană. Piaţa are un grad de concentarere mare, ies actori de pe piaţă, iar actorul cel mai mare îşi creşte cota. Informaţia este greu de înţeles de către consumatori, şi de aceea vrem să introducem un comparator de preţuri pentru a facilitata accesul consumatorilor pentru a alege tariful care li se potriveşte cel mai bine“, a spus Chiriţoiu, la lansarea raportului „Evoluţia concurenţei în sectoare cheie – 2014“. 

„Analiza Consiliului Concurenţei privind asigurările de viaţă din România arată în mod clar declinul recent al acestui sector economic, scăderea fiind evidentă atunci când valoarea primelor subscrise pentru aceste asigurări este exprimată în termeni reali (ajustată cu inflaţia). Nivelul redus de dezvoltare a sectorului asigurărilor de viaţă din România apare şi mai pregnant atunci când sunt efectuate comparaţii internaţionale, din acest punct de vedere România situându-se în urma ţărilor din regiune“, se arată într-o analiză a instituţiei.

Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, piaţa asigurărilor de viaţă a atins 1,63 miliarde de lei în 2013, de la 1,8 miliarde de lei în urmă cu un an. Scăderea subscrierilor a diminuat ponderea asigurărilor de viaţă atât în totalul veniturilor pieţei asigurărilor, de la 21,28% în 2012 la 20,12% în 2013, cât şi în Produsul Intern Brut (PIB), la 0,26% în 2013, de la 0,30% în urmă cu un an.

„Dat fiind începutul mai timid al anului 2014, cu cele mai reduse valori la trei şi şase luni, aşteptările noastre privind gradul de penetrare în PIB a asigurărilor de viaţă propriu-zise sunt de reducere a indicatorului la nivelul anului 2014 (probabil spre 0,25%)“, se spune în analiza instituţiei.

Exprimată ca raport dintre volumul primelor brute subscrise şi populaţie, densitatea asigurărilor de viaţă a scăzut de la 21,07 euro/persoană în 2012 la 18,54 euro/persoană în 2013.

Estimările Consiliului arată că în 2014 acest indicator va atinge 17,22 euro/persoană.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite