Comisioanele care muşcă din câştigul la depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spargerea depozitului înainte de scadenţă atrage după sine pierderea dobânzii FOTO Adevărul
Spargerea depozitului înainte de scadenţă atrage după sine pierderea dobânzii FOTO Adevărul

Dobânda oferită de bancă nu mai este cel mai important criteriu atunci când comparăm mai multe depozite. Pe măsură de dobânzile la depozite scad, iar comisioanele percepute cresc, bonificaţia devine din ce în ce mai puţin importantă. Cei care vor să constituie un depozit trebuie să fie foarte atenţi la nivelul comisioanelor percepute pentru administrare sau pentru retragerea de numerar, atrag atenţia specialiştii portalului financiar FinZoom.ro.

Constituirea unui depozit presupune deschiderea unui cont curent bancar, purtător la rândul lui de comisioane pentru deschidere cont, administrare cont (lunar/anual) şi comision de retragere numerar - la scadenţă, înainte sau după scadenţă, arată specialiştii FinZoom.ro.

Mai exact, dobânda unui depozit este erodată de comisioanele percepute de bănci pentru deschiderea şi administrarea contului ataşat depozitului. În ceea ce priveşte comisionul de retragere de numerar, majoritatea băncilor nu percepe acest comision daca banii sunt retraşi în ziua de scadenţă a depozitului, pentru depozitele cu termen de cel puţin o lună. Unele bănci chiar extind gratuitatea pentru următoarele trei zile bancare (Alpha Bank) sau cinci zile bancare (ProCredit Bank) de la data scadenţei, potrivit FinZoom.ro.

Sunt însă bănci care taxează retragerea de numerar la ghişeul băncii, din contul curent aferent depozitului, chiar şi în ziua scadenţei depozitului: Banca Transilvania, Bancpost, BCR, BRD, ING, Leumi, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac Bank. În cazul acestor bănci, comisionul de retragere numerar la ghişeul băncii este acelaşi indiferent dacă retragi bani din depozit la scadenţă sau în afara acesteia.

În condiţiile în care, în acest moment, cea mai mare dobândă pentru un depozit în lei

la trei luni este de 3% pe an (adică doar 0,75% este dobanda aferentă celor trei luni), iar media pieţei este de 2% pe an, cel mai „daunator“ comision este cel de retragere numerar (0,4% - 0,5%), potrivit FinZoom.ro.

Sunt bănci care penalizează retragerea neprogramată de sume mai mari la ghişeu, inclusiv în ziua scadenţei depozitului. De aceea, retragerile de numerar ce depăşesc un anumit plafon trebuie anunţate cu 1-2 zile înainte, în funcţie de bancă.

Specialiştii FinZoom.ro oferă o serie de sfaturi pentru ca efectele negative ale comisioanelor să fie limitate asupra câştigului din depozit. Astfel, este recomandat să alegeţi o bancă ce nu prcepe comision de retragere în ziua scadenţei, să nu spargeţi depozitul înainte de termen pentru a nu pierde dobânda, să retrageţi banii din depozit în ziua scadenţei, iar pentru sume mai mari, să programaţi cu banca retragerea de numerar. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite