Comisia Europeană propune ca fiecare cetăţean european să aibă dreptul la un cont bancar deschis oriunde în UE

Comisia Europeană propune ca fiecare cetăţean european să aibă dreptul la un cont bancar deschis oriunde în UE

Dacă proiectul propus de Comisia Europeană va fi adoptat, românii îşi vor putea încasa salariu în orice cont deschis la o bancă din Uniunea Europeană FOTO Adevărul

Fiecare cetăţean european va avea dreptul la deschiderea unui cont bancar de bază în orice stat membru al Uniunii Europene, în condiţii de transparenţă şi bună informare privind ofertele furnizorilor acestor servicii, îndeosebi în privinţa comisioanelor de plată, potrivit unui proiect propus de Comisia Europeană.

 

Astfel, orice cetăţean european va avea dreptul la deschiderea unui cont de plăţi prin care să poată efectua operaţiuni de bază, cum ar fi primirea salariului, a pensiilor şi a indemnizaţiilor sau plata facturilor la utilităţi. Obiectivul proiectului de directivă este facilitarea accesului liber la informaţii privind comisioanele percepute de bănci în vederea comparării ofertei de pe piaţă şi transferului fără obstacole între furnizorii de servicii.
 
"Directiva privind transparenţa şi comparabilitatea comisioanelor de plată, transferul conturilor de plăţi şi accesul la un cont de plăţi de bază" prevede accesul tuturor cetăţenilor europeni la un cont bancar de bază la orice bancă din UE, în urma comparării avantajelori şi dezavantajelor oferite de fiecare operator în privinţa comisioanelor percepute pentru plăţi.
 
"Prin facilitarea posibilităţii de a compara comisioanele şi de a transfera conturile bancare, sperăm de asemenea că băncile vor face oferte mai avantajoase şi la costuri mai mici. Propunerea va aduce, totodată, beneficii sectorului serviciilor financiare, oferind stimulente suplimentare în vederea propunerii de produse transfrontaliere şi a pătrunderii pe pieţe noi", a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, într-un comunicat publicat astăzi de Executivul European. 
 
Astfel, directiva cuprinde prevederi privind comparabilitatea comisioanelor de plată, prin care consumatorii să poată compara comisioanele aplicate conturilor de plăţi de către bănci şi alţi prestatori de servicii de plată.
 
Totodată, CE încearcă să stabilească o procedură simplă şi rapidă pentru clienţii care doresc să îşi transfere contul de plăţi de la o bancă la alta. Directiva prevede că orice cetăţean european îşi va putea deschide un cont de plăţi oriunde în UE, fără a fi rezidentul ţării în care este situată banca sau furnizorul de servicii de plată.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: