Comisia Europeană: Preţurile vor continua să crească în România, estompând majorarea salariilor

Comisia Europeană: Preţurile vor continua să crească în România, estompând majorarea salariilor

Preţurile produselor vor continua să crească şi anul viitor, nu numai în 2018, apreciază Comisia Europeană în prognoza  intermediară de vară, avertizând că economia va creşte mai puţin decât s-a estimat, iar majorarea salariilor de anul viitor va fi estompată de inflaţie.

Creşterea preţurilor se va intensifica anul acesta, conform prognozei intermediare a CE, inflaţia medie urmând să crească la 4,4% în 2018, ajungând la 3,4% în 2019. 
 
Potrivit datelor INS, inflaţia a atins 5,4% în iunie, faţă de 5,41% în luna mai.
 
Anul trecut, România a avut o inflaţie de 1,1%, calculată după indicele armonizat al preţurilor de consum  (IAPC) şi de 1,3% după indicele preţurilor de consum (IPC). 
 
În 2015 şi 2016, inflaţia coborâse în teritoru negativ: -0,6%, respectiv -1,5% (IPC). 
 
„După doi ani consecutivi de scădere a preţurilor de consum, inflaţia a redevenit pozitivă în 2017. Inflaţia a început să accelereze în a doua jumătate a anului 2017, în principal din cauza creşterii preţurilor la alimente şi energie, şi a crescut la începutul lui 2018, pentru că efectul reducerilor de taxe din 2017 a dispărut”, explică Bruxelles-ul. 
 
Pe de altă parte, Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru România, în prognoza de vară, la 4,1% în anul 2018, după ce în prognoza de primăvară, din luna mai, a estimat că economia României avea să urce cu 4,5% în acest an. 
 
Încetinirea economiei României de la o creştere de 6,9% în anul 2017 la 4,1% în 2018 este pusă de Comisie pe seama scumpirilor, care a determinat populaţia să consume mai puţin. 
 
„Boomul economic românesc a început să înceteze. După atingerea unui vârf de după criză, de 6,9% în 2017, creşterea produsului intren public real a încetinit la 4% în trimestrul I al anului 2018. Principalul motor al încetinirii a fost o contracţie a consumului privat”, spune CE. 
 
În schimb, creşterea exporturilor a rămas foarte robustă în primele trei luni ale anului 2018 şi a depăşit creşterea importurilor.
 
Salariile vor creşte şi în 2019, dar efectul va fi anulat de inflaţie
 
De asemenea, Comisia Europeană se aşteaptă la creşterea nominală a salariilor din România, ca urmare a unor majorări decise de Guvern pentru bugetari, precum şi a creşterii salariului minim net pe economie cu 9%, de la 1 ianuare 2018. Efectul majorării salariilor va fi însă estompat de scumpiri. „Cu toate acestea creşterea reală a salariilor va fi estompată ca urmare a inflaţiei ridicate”, crede CE. 
 
La nivelul Uniunii Eurpene, creşterea economică prognozată de Comisia Europană este de 2,1% în anul 2018, CE revizuindu-şi în scăderea estimarea în prognoza de vară, faţă de 2,3%, cât prognozase în mai.
 
România ar urma să aibă în anul 2018 a cincea creştere economică procentuală din UE, după Irlanda (5,6%), Malta (5,4%), Polonia (4,6%) şi Slovenia (4,4%).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: