Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Salariului minim diferenţiat pe studii duce la creştere nefondată a cererilor pentru studii universitare

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Salariului
minim diferenţiat pe studii duce la creştere nefondată a cererilor pentru
studii universitare

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) susţine că un salariu minim diferenţiat pe studii nu garantează profesionalizarea angajaţilor, ci creează premisele unei creşteri nefondate a cererilor pentru studii universitare, în timp ce diferenţierea pe vechime contribuie la creşterea inechităţii dintre angajaţii cu vechime şi cei recent intraţi în piaţa muncii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Organizaţiile membre CDR susţin creşterea veniturilor şi a nivelului de trai pentru români, însă acestea reiterează că o evoluţie sustenabilă pe termen lung trebuie implementată pe baza unei analize profunde a tuturor implicaţiilor pentru economie şi societate. „Creşterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care în România este sub media economiilor competitive, alimentează în final curba inflaţionistă”, spune CDR.

Potrivit reprezentanţilor CDR, pentru o funcţionare corectă şi pentru prevenirea unor dezechilibre economice, orice modificare administrativă a bazei costurilor companiilor trebuie să permită o perioadă de minimum 12 luni de la aprobare până la implementare.

Introducerea salariului minim diferenţiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garantează profesionalizarea angajaţilor, din contră, creează premisele unei creşteri nefondate a cererilor pentru studii universitare, arată aceştia. O astfel de dinamică defavorizează învăţământul profesional şi tehnic, tocmai acea ramură care trebuie dezvoltată pentru a răspunde nevoilor pieţei forţei de muncă, aşa cum indică şi Barometrul forţei de muncă realizat recent de PwC pentru CDR.

În acelaşi timp, ierarhizarea salariului minim în funcţie de vechimea în muncă adânceşte problema productivităţii, contribuind la creşterea inechităţii dintre angajaţii cu vechime şi cei recent intraţi în piaţa muncii, prin recompensarea anilor de muncă şi nu a performanţei, mai spun ei.

„Această modificare şi viteza implementării ei continuă seria deciziilor impredictibile adoptate de Guvern, adâncind neîncrederea mediului de afaceri, ceea ce frânează dezvoltarea economică a României susţinută de cetăţeni şi mediul de afaceri”, susţine CDR.

Coaliţia reaminteşte că stabilirea salariului minim pe baza unor criterii obiective se regăseşte şi între recomandările de ţară pentru România de la Comisia Europeană în cadrul Semestrului European.

„România are nevoie de un mecanism transparent care să determine evoluţia salariului minim pe baza unor indicatori macroeconomici stabili, predictibili, şi abordat de către autorităţi în dialog cu toate părţile vizate, precum patronatele şi sindicatele, asigurând de asemenea un interval suficient până la intrarea în vigoare”, conchide CDR.

citeste totul despre: