Clienţii cu credite în franci elveţieni au protestat în faţa Guvernului, cerând împăţirea costurilor şi anchetarea bancherilor. Isărescu a fost huiduit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii cer împărţirea costurilor de către bănci, după ce francul şi-a dublat valoarea în lei faţă minimele din 2007-2008   FOTO Mediafax
Protestatarii cer împărţirea costurilor de către bănci, după ce francul şi-a dublat valoarea în lei faţă minimele din 2007-2008   FOTO Mediafax

Clienţii cu credite în franci protestează în faţa Guvernului din cauză că băncile nu împart costurile cu aprecierea monedei elveţiene, ei având pancarte prin care cer procurorilor anchetarea bancherilor, pe care îi acuză de „terorism financiar“.

„Vrem bancherii cercetaţi, vinovaţii arestaţi!“, „Avem procurori de 2 lei, râd toţi bancherii de ei“, „DNA, DIICOT…de ce nu anchetaţi bancherii privilegiaţi?“, „Europa, acesta este terorism financiar“, se poate citi pe pancartele acestora.

Peste 2.000 de români cu împrumuturi în franci s-au adunat în Piaţa Victoriei, solicitând iarăşi Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui României să adopte legea conversiei creditelor din valută în lei, după ce au constatat că băncile nu sunt dispuse la negocieri reale cu clienţii pentru rezolvarea problemelor, cu toate că aceasta a fost recomandarea BNR şi a Parlamentului, de a se ajunge la o soluţie pentru împărţirea poverii între cele două părţi.

Mitingul a început cu o lumânare aprinsă şi un moment de reculegere pentru persoanele care s-au sinucis din cauza problemelor extreme generate de creditele în franci elveţieni.

„Din informaţiile pe care le am până în acest moment, ar trebui să avem în Piaţa Victoriei 5.000 de manifestanţi, care vin din toată ţara. În privinţa urmărilor acestui protest, noi sperăm să trezim clasa politică, care cinci luni de zile, de când a explodat cursul leu/franc, nu au făcut nimic. Au adoptat decât o Lege a insolvenţei care nu are aplicabilitate, iar Legea conversiei, aşa cum am propus-o noi, au uitat-o printr-un sertar. Sperăm, cu presiunea noastră asupra lor, să adopte această lege. Avem în plan solicitarea unei audienţe, precum şi depunerea, probabil în cursul zilei de mâine (luni – n.r.) a unui memoriu la Guvern prin care cere o întrevedere, a declarat Cătălin Voivozeanu, membru al Grupul Clienţilor cu Credite în franci elveţieni, organizatorul protestului, citat de Agerpres.ro. 

Grupul cere implicarea clasei politice prin adoptarea unei legi a conversiei creditelor. De asemenea, acuză BNR de protejarea instituţiilor bancare, acestea fiind acuzate şi ele de dezinformare şi abuzuri împotriva clienţilor. 

Protest clienti cu credite in franci 14 iunie FOTO Facebook

La miting sunt prezente familii cu copii, iar unii chiar îşi sărbătoresc ziua de naştere la protest, "mulţumind" bancherilor pentru situaţia în care au ajuns.

image

"Vreau ratele să îmi plătesc/Copilul din ce mi-l hrănesc?", "Vrem să plătim, dar cum ne-am înţeles!", "DNA, DIICOT ... de ce ne anchetaţi bancherii privilegiaţi?", "Vrem bancherii cercetaţi, vinovaţii arestaţi!", "Preşedintele fără glas ... la probleme spune Pas!", "Isărescu, fără demnitate / Ne-ai vândut la străinătate!" sunt câteva dintre sloganurile afişate de cei care protestează în faţa Guvernului.

Ei au strigat în repetate rânduri "Jos Isărescu!" şi "Isărescu dictator, avocatul băncilor!", cerând demisia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe care l-au huiduit pentru că a uitat că a contractat un credit de la Volksbank.

Asociaţia Unilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a început un proces de negociere cu şapte bănci (Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP şi Credit Europe Bank) pentru 1.500 de persoane, în baza unei împuterniciri notariale.

Clienţii au vizat, în cadrul negocierilor, reducerea sau eliminarea comisioanelor, reducerea marjelor fixe sau conversia în lei la cursul zilei cu discount sau la un curs de schimb mai mic negociat cu banca.

Francul elveţian s-a apreciat puternic la începutul anului, cu 20%, după ce Banca Elveţiei a eliminat plafonul de 1,2 franci pe euro. Din 2007 şi până acum, însă, valoarea francului s-a dublat, ceea ce a crescut puternic ratele celor cu credite în franci.

Protest clienţi credite franci elveţieni. Foto Mediafax
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite