Cîţu confirmă că pensiile ar putea să nu crească cu 40% şi că nu există bani pentru dublarea alocaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu afirmă, confirmând declaraţiile premierului Ludovic Orban, că majorarea cu 40% a pensiilor în septembrie nu este sigură şi că momentan nu există bani pentru dublarea alocaţiilor.

Declaraţiile lui Cîţu vin după ce premierul Ludovic Orban a declarat, întrebat de Hotnews.ro dacă va indexa pensiile din septembrie, că „nu e 100% asta”. Nici dublarea alocaţiilor pentru copii nu e sigură, a spus Orban, deşi preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

„Premierul României a făcut o declaraţie pe care o susţin 100%. Dinamica creşterilor cheltuielilor cu asistenţa socială este condiţionată, ca în orice ţară din lume, de evoluţia economiei şi a încasărilor la buget. Mai ales în situaţia României unde 2/3 din cheltuieli curente sunt salarii şi asistenţa socială. În plus, dublarea alocaţiilor, 7,5 miliarde lei, nu a fost inclusă în buget şi este nevoie de resurse suplimentare - venituri mai mari decât cele bugetate şi/sau reduceri de cheltuieli”, a afirmat şi ministrul Finanţelor, într-o postare pe Facebook.

Florin Cîţu susţine că a căutat analiza făcută de PSD pentru legea pensiilor, încercând să găsească sursa de finanţare, însă aceasta nu există. „Am făcut la fel pentru amendamentul introdus în Parlament care dublează alocaţiile. Nici acolo nu am găsit sursa de finanţare. Iresponsabilitate maximă din partea socialiştilor care în disperarea de a-şi salva imaginea sunt gata să arunce în aer România”, afirmă Cîţu.

El susţine că guvernarea PNL este una responsabilă şi că vine cu soluţii atât pe partea de cheltuieli (reorganizarea aparatului adminstrativ) cât şi pe partea de venituri (informatizarea ANAF).

Cîţu menţionează însă că bugetul pentru 2020 este construit pe legislaţia în vigoare şi are bugetate venituri (estimate) pentru toate cheltuieile care erau în vigoare în acel moment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite