Cine nu va plăti impozitul pe venit: medici, IT-işti, cercetători, persoane cu handicap

Cine nu va plăti impozitul pe venit: medici, IT-işti,
cercetători, persoane cu handicap

Medicii, IT-iştii, cercetătorii şi persoanele cu handicap se regăsesc printre categoriile de persoane care vor fi scutite de impozit, potrivit proiectului de introducere a impozitului pe venitul global al gospodăriei.

Noul sistem propune renunţarea la cota de impozit de 16% care acum se reţine la sursă şi trecerea la calcularea unui venit global pe gospodărie căruia i se va aplica o cotă de impozitare de 10% şi care va fi plătită de reprezentantul gospodăriei începând cu 2019, pentru veniturile obţinute în 2018.

Draftul prezentat de Ministerul de Finanţe referitor la noul sistem de impozitare ilustrează care vor fi contribuabilii care vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit.

Astfel, sunt scutite de impozit următoarele categorii de persoane:

1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:

a)  activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere;

b) salarii şi asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3);

c) pensii;

d) activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, altele decât cele prevăzute la art. 105, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică;

2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3), ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator. Încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin**) comun al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, al ministrului pentru societatea informaţională, al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice şi al ministrului finanţelor publice;

3. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3), ca urmare a desfăşurării activităţii de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, în condiţiile stabilite prin ordin***) comun al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, al ministrului economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finanţelor publice, al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;

4.  persoanele fizice, pentru veniturile realizate din exercitarea profesiei de medic, în condiţiile în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului finaţelor publice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: