Cinci milioane de pensii riscă să întârzie. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există riscul ca cinci milioane de pensii să întârzie, atunci când va avea loc recalcularea lor după noua lege a pensiilor, în contextul în care numai „marea recalculare” a celor 100.000 de pensii din grupele I şi II de muncă a durat şase luni, spun reprezentanţi sindicali din Ministerul Muncii.

„Cu siguranţă, recalcularea celor 5 milioane de dosare de pensii poate fi pusă în pericol de lipsa de personal, pentru că noi facem eforturi extraordinare ca să asigurăm activitatea în momentul acesta: colegii rămân peste program şi chiar dacă facem ore suplimentare nu avem când să le recuperăm”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, Mihaela Dună, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ei, Legea 221, privind recalcularea pensiilor din grupele I şi II de mună, a fost emisă în august şi a început să producă efecte din 1 octombrie. „Imaginaţi-vă că pentru 100.000 de beneficiari a durat aproape 6 luni. Cam cât durează să creeze o aplicaţie informatică pentru a recalcula aceste 5 milioane de dosare. Acum colegii rămân peste program, dacă avem ore suplimentare, nu avem când să le luăm”, a completat Dună.

„Ne confruntăm cu un deficit major de personal. Suntem mult sub media UE unde la 10.000 de beneficiari ar trebui un număr de 15-20 de funcţionari. L anoi nu este aşa. Noi suntem pe 6-7 angajaţi pentru 10.000 de de beneficiari. Legea pensiilor a suferit 45 de modificări într-un interval de 9 ani, frecvenţa este foarte mare şi casele de pensii, infrastructura IT trebuie să fie pregătite în privinţa recalculării celor 5 milioane de dosare”, a spus Dună, potrivit HotNews.

Potrivit sursei citate, vicepreşedintele Federaţiei, Alexandru Adrian Ionică, a dat de înţeles că aplicaţia pentru recalcularea celor 5 milioane de dosare ale pensionarilor pe noua lege a pensiilor nu este gata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite