Cheltuielile cu dobânzile au explodat. De ce se finanţează România de cinci ori mai scump decât Grecia

Cheltuielile cu dobânzile au explodat. De ce se finanţează România de cinci ori mai scump decât Grecia

România a plătit dobânzi pentru împrumuturi de 2,29 miliarde lei în primele două luni ale anului, ţara noastră luând printre cele mai scumpe împrumuturi din Uniunea Europeană şi de cinci ori mai scumpe decât cele luate de Grecia.

Potrivit unei analize realizate de analistul Iancu Guda, cheltuielile publice cu plata dobânzilor pentru datoria publică înregistrate în primele două luni ale acestui an se ridică la 2,29 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, şi aproape dublu comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2012.

România înregistrează la finalul anului 2018 un cost de finanţare pe termen lung aproape de 4,7%, cel mai ridicat din toate ţările membre ale UE. Prin comparaţie, Grecia se finanţează cu 4,2% pe termen lung, iar Bulgaria doar cu 0,9%, de cinci ori mai ieftin comparativ cu România. În medie, ţările din UE se finanţează pe termen lung cu o dobândă de 1,4%, deşi înregistrează o datorie publică raportată la PIB de aproape 80% în medie (de două ori comparativ cu cea înregistrată de România). Ţările din UE sunt de două ori mai îndatorate comparativ cu România, dar se finanţează de peste trei ori mai ieftin, subliniază Iancu Guda.

FOTO Iancu Guda

Cum este posibil acest lucru? Analistul explică: „Să fie o conspiraţie mondială împotriva României, care nu este lăsată să se dezvolte din cauza dobânzilor ridicate? Desigur, aceste aberaţii imaginare nu există! Problema reală şi adevărată este referitoare la utilizarea împrumuturilor respective! În România, aproape 75% din cheltuielile publice sunt orientate către plata salariilor, pensiilor şi ajutoarelor sociale, care se duc majoritar în consum alimentat cu preponderenţă din importuri. Deci, împrumuturile astfel contractate tranzitează România, în timp ce generaţiile viitoare rămân împovărate cu datorii mai mari!”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: