Cele patru domenii în care salariile nete depăşesc 4.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

Topul salariilor, pe domenii, arată că cel mai bine plătiţi angajaţi din România sunt IT-iştii, avocaţii, bancherii şi specialiştii în resurse umane, în timp ce cel mai prost plătiţi angajaţi sunt cei din industria textilă şi din industria prelucrării lemnului.

Topul salariilor a fost dominat, în 2018, de IT, domeniu în care salariul mediu net, la nivel naţional, a fost de 5.731 de lei, pe lună, arată raportul anual HR Review & Trends, lansat de eJobs, realizat pe baza cifrelor extrase din Paylab.ro, primul comparator salarial de pe piaţa locală.

Pe locul al doilea s-au situat angajaţii din domeniul Juridic, cu venituri lunare de 4.571, fiind urmaţi de cei din Banking (4.226 de lei) şi cei din Resurse Umane (4.048 de lei).

Acestea sunt, de altfel, şi singurele domenii în care salariul mediu net depăşeşte pragul de 4.000 de lei. Sub acest nivel, dar nu la distanţă foarte mare, se află Finanţele şi Contabilitatea (3.930 de lei), Controlul Calităţii (3.646 de lei), Asigurările (3.565 de lei), Construcţiile şi Imobiliarele (3.234 de lei), Administraţia publică (3.197 de lei) şi Inginerie mecanică (3.077 de lei).

Cele mai mici salarii

La pol opus faţă de topul anterior, cele mai mici salarii medii nete s-au înregistrat în industria Textilă (1.987 de lei), în industria Prelucrării Lemnului (2.239 lei), în Servicii (2.281 lei) şi în Pază şi Protecţie (2.335 lei).

Topul domeniilor cu cele mai mari salarii rămâne neschimbat atât atunci când vorbim despre angajaţii bărbaţi, cât şi atunci când vorbim despre femei. Lucrurile se schimbă, însă, atunci facem segmentarea de gen, la capitolul celor mai mici salarii. Astfel, industriile în care femeile au cele mai mici salarii sunt Textile (1.877 de lei), Prelucrarea lemnului (2.027 de lei), Servicii (2.182 de lei), Pază şi Protecţie (2.262 de lei) şi Agricultură (2.301 lei). „Două dintre domeniile din acest top, respectiv Pază şi Protecţie şi Prelucrarea lemnului, sunt cunoscute ca fiind dominate în principal de bărbaţi. De aceea, prezenţa lor aici evidenţiază mai degrabă un număr mic de femei care lucrează în domeniu decât o discrepanţă salarială de gen”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Similar cu topul domeniilor în care femeile câştigă cel mai puţin, şi la bărbaţi se regăsesc, în clasament, domeniile Textile  (2.098 de lei), Servicii (2.380 de lei), Pază şi Protecţie (2.409 lei) şi Prelucrarea lemnrului (2.450 de lei). Ierarhia este, însă, completată de şi de industria Chimică (2.476 de lei).

Regiunile cu cele mai mari salarii

Distribuţia pe zone geografice a salariilor medii nete arată că, în mod deloc surprinzător, zona Bucureşti-Ilfov deţine primul loc în topul regiunilor cu cele mai mari salarii, media fiind de 2.989 de lei. Mai interesant este faptul că locul al doilea îl ocupă Vestul României, şi nu Nord-Vestul, regiune renumită pentru creşterile socio-economice din ultimii ani. Astfel, angajaţii din Vest au salarii medii nete de 2.745 de lei, lunar, cei din Nord-Vest de 2.729 de lei, cei din Centru – 2.666 de lei, cei din Sud-Est – 2.618 lei. Media din regiunea de Sud (Muntenia) este de 2.580 de lei, în Nord-Est de 2.548 de lei, iar în Sud-Vest Oltenia de 2.535 de lei.

„Anul 2019 a început extrem de dinamic, la fel cum s-a încheiat şi 2018, de altfel: cu aproape 9 milioane de aplicări pentru joburi, în toată ţară, în străinătate şi pe toate nivelurile de experienţă. Iar anul 2019 vrea să-şi revendice doborârea acestui record. Este al treilea an în care lansăm Review & Trends şi în fiecare dintre aceşti ani cifrele ne-au arătat că HR-ul este orice, numai plictisitor nu. Ne aşteptăm la un ritm la fel de dinamic al angajărilor, ca şi în 2018, la creşteri salariale punctuale, dar nu în toate domeniile, şi la o schimbare de abordare, atât în ceea ce-i priveşte pe candidaţi, cât şi pe angajatori”, a mai spus Bogdan Badea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite