Cele mai mari salarii din România. În ce domenii se câştigă maximele veniturilor şi cu cât sunt acestea mai mari decât minimele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Informaticienii şi petroliştii au cele mai mari salarii din România
Informaticienii şi petroliştii au cele mai mari salarii din România

O analiză a câştigurilor salariale din ultimele luni arată că în top au urcat petroliştii şi informaticienii şi au coborât bancherii şi aviatorii. Vă prezentăm cele mai mari salarii din România.

Media generală a câştigurilor salariale a crescut uşor în iunie, ajungând la 1.818 lei net lunar, cu un maxim de 5.019 lei în extracţia petrolului şi gazelor şi un minim de 1.032 în hoteluri şi restaurante, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii. Maxime în petrol, minime în turism

Salarii nete medii de peste 4.000 de lei mai câştigă - pe lângă petrolişti - şi informaticienii (4.343 de lei), angajaţii din rafinării (4.300 de lei), prestatorii de servicii anexe extracţiei (4.193 de lei) şi funcţionarii din bănci (4.185 de lei).

La polul opus, cu cele mai mici salarii, se mai regăsesc - pe lângă angajaţii din hoteluri-restaurante - şi producătorii de îmbrăcăminte (1.184 de lei), de alimente (1.228 de lei) şi de mobilă (1.243 de lei).

Cele mai mari salarii din România. Maximul, de cinci ori mai mare decât minimul

Practic, salariile maxime sunt de patru până la cinci ori mai mari decât cele minime, decalaj care a scăzut în anii dinaintea crizei (când raportul a ajuns de la 5,5-6 la 4-4,5), apoi a revenit pe creştere.

Cele 68 de domenii de activitate analizate de INS sunt repartizate, din punct de vedere salarial, astfel: În 36 de ramuri se câştigă între 1.000 şi 2.000 de lei net lunar; în alte 17 ramuri se câştigă între 2.000 şi 3.000 de lei, apoi în şapte ramuri se câştigă între 3.000 şi 4.000 de lei şi în alte cinci ramuri - peste 4.000 de lei, sectorul de extracţie a ţiţeiului şi gazelor fiind sungurul cu câştig mediu de peste 5.000 de lei.

top salarii

Cele mai mari salarii din România. Cum au crescut veniturile în iulie

În luna iulie 2015, salariul mediu net a urcat la 1.849 de lei lunar.

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată , acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi pentru performanţe deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), arată INS.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria farmaceutică (14,2%) şi alte activităţi extractive (14,1%), în vreme ce majorări între 6% şi 8% s-au consemnat în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport.

Cu procente între 4,5% şi 5,5% s-au majorat câştigurile nete din domeniul extracţiei cărbunelui superior şi inferior, hoteluri şi restaurante, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor (inclusiv activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, construcţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite