Cele mai economice centrale termice. Cum alegem modelul potrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnologia centralelor termice a progresat, dar şi preţul gazelor a crescut foarte mult, în urma liberalizării preţurilor la gaze
Tehnologia centralelor termice a progresat, dar şi preţul gazelor a crescut foarte mult, în urma liberalizării preţurilor la gaze

Cele mai economice centrale termice sunt cele potrivite cu modul nostru de consum, neexistând o soluţie universală, ci doar câte una adaptată fiecărui consumator, în funcţie de nevoile sale. „Adevărul“ vă prezintă care sunt criteriile care trebuie luate în calcul.

„Comparatia între modele/mărci din punct de vedere al eficienţei/randamentului nu este relevantă şi corectă. Această comparaţie se poate face doar între tehnologii. Eficienţa este comunicată de toţi producătorii în documentaţia comercială şi este maxim 94% pentru centralele termice convenţionale şi până la 109% pentru centralele în condensare.

Altfel, eficienta este similară între modele. Diferenţele între modele se fac pe alte baze: dotări-funcţii suplimentare/ brand/garanţie, etc“, potrivit specialiştilor de la Ariston Thermo România.

Cele mai economice centrale termice: pe condensare

Principala diferenţă între cele două tipuri de centrale, cele clasice şi cele în condensare, o constituie eficienţa energetică: mai exact, centralele clasice au o eficienţă (randament) de până la 92-94 %, în funcţie de model, iar cele în condensare ajung la o eficienţă de 107-109 %, datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens, de aici fiind trecut un randament de peste 100%, mai arată experţii.

Nemţii de la Wolf Heitztechnick se laudă chiar cu cu un randament de 110% şi funcţionare chiar şi pe GPL (gaz petrolier lichefiat – n.r.). 

„Diferenţa la consum se face pe baza tehnologiei, centralele în condensare permiţând realizarea de economii de până la 35% comparativ cele convenţionale, dar doar în anumite condiţii ale instalaţiei“, arată Ariston Thermo. Acestea sunt, însă, mai scumpe. 

Utilizarea diferită duce la consum diferit

Condiţiile care variază sunt şi ele o sumedenie: cât de izolat termic este apartamentul sau locuinţa, cum se face utilizarea centralei, cât de încalzite sunt apartamentele din stânga/dreapta – practic tot ce influenţează căldura dintr o locuinţă. 

Mai exact, acelaşi model de centrală murală va consuma mult mai mult pentru a încălzi o casă neizolată termic de la ţară, faţă de una dintr-un bloc izolat, unde toate apartamentele vecine sunt încălzite.

Un consum mai mic de gaz poate fi dat şi de o folosire inteligentă a instalaţiilor. 

Spre exemplu, un termostat poate controla centrala fără a fi nevoie de intervenţia nimănui. Folosirea de accesorii de termo-reglare (cronotermostate, senzori externi de temperatură, etc) şi utilizarea programelor de încălzire presetate, sau a propriilor programe personalizate, poate duce iarăşi la consumuri mai mici, fără a se renunţa la confort. 

Wolf are o gamă care poate fi controlată chiar şi de pe calculator sau de pe smartphone.

Pentru a evita pierderile semnificative de căldură, nu este indicată instalarea termostatelor în imediata apropiere a ferestrelor. 

În fine, radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier. Potrivit grupului german E.ON, peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%. 

Mihai Mereuţă: Cele mai economice centrale termice sunt cele de bloc, nu cele de apartament

Pe de altă parte, Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiei de Proprietari "Habitat", consideră că instalarea unei singure centrale de bloc este mult eficientă decât dacă ar fi instalate centrale individuale în fiecare apartament. "Cu cât există mai mulţi clienţi, cu atât preţul gigacaloriei este mai mic. Aşa sunt legile fizicii, la o capacitate mai mare, costurile scad", trage un semnal Mereuţă. El avertizează că o investiţie într-o centrală de apartament "nu este una pe un an de zile" şi că liberalizarea gazelor, care se face treptat până în 2021, va face preţul gazelor atât de mare încât nu va mai fi rentabilă încălzirea la centrală individuală.

Mereuţă preferă aplicarea principiului "un condominiu, un sistem de încălzire". Adică fie toţi locatarii unui bloc sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, fie utilizează o centrală de bloc, fie are fiecare centrală murală. Altfel, cei cu centrală de apartament oricum vor plăti pentru încălzirea spaţiilor comune.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite