Cele mai economice becuri: avantaje şi dezavantaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai economice becuri. Folosirea becurilor economice - cu LED, cu halogen sau fluosrescente - poate contribui la reducerea facturii la curent dacă ştii ce tipuri de becuri se potrivesc locuinţei tale şi care sunt avantajele şi dezavantajele lor.

Ţi s-a ars un bec din dormitor sau sufragerie? Este cazul să-l înlocuieşti cu unul nou. Dar ştii ce modele să alegi? Iată mai jos care sunt tipurile de becuri economice pe care le poţi cumpăra precum şi avantajele şi dezavantajele acestora.

Cele mai economice becuri: cu LED

Becurile LED oferă o lumină direcţională însă, folosite în grupuri, dispozitivele ce folosesc LED-uri sunt o alternativă ce oferă o lumină de calitate mai bună şi consumă mult mai puţin decât becurile incandescente.  LED-ul alb, folosit in becurile economice LED actuale a fost descoperit in 1993 de Nichia Corporation. Practic a fost inventat LED-ul albastru, a carui lumina combinata cu LED-uri verzi si rosii produce lumina alba folosind tehnici precum conversia lungimii de unda, combinarea culorilor sau Homoepitaxial ZnSe.

Avantaje becuri LED: 

- Durata de viaţă mare – becurile LED pot fi folosite de două ori mai mult (până la 50.000 de ore) faţă de cele fluorescente şi de peste 50 de ori mai mult faţă de cele incandescente. 

- Rezistenţă crescută – becurile LED sunt rezistente la şocuri şi vibraţii pentru că nu au filament precum cele incandescente. 

- Eficienţă superioară – becurile LED produc o lumină mult mai puternică şi mai apropiată de conceptul de lumină albă. 

- Consum redus de energie – principalul avantaj al acestui tip de becuri este consumul său scăzut, de 10-15 ori mai mic decât cel al unu bec incandescent, motiv pentru care becurile LED se numără printre cele mai economice becuri.

- Tipul de lumină – becurile LED produc lumină rece, spre deosebire de becurile incandescente care se încing foarte tare ele având o eficienţă foarte scăzută. (90% din energia electrică ce le străbate este tarnsformată în căldură, şi numai 10% este transformată în lumină)

Dezavantaje becuri LED: 

- Preţul mare – preţul destul de piperat este, probabil, cel mai mare dezavantaj al becurilor LED. În timp însă, prin economisirea energiei, costurile se amortizează. 

- Lumina direcţională – becurile LED produc lumină direcţională adică lumina nu este împrăştiată uniform în întreaga încăpere. Cu timpul însă, această problemă a fost parţial remediată, prin apariţia unor modele noi cu mai multe diode LED şi un sistem de lentile care împăştie lumina adoima becurilor incandescente. 

Cele mai economice becuri:  fluorescente

Becul fluorescent funcţionează în mod asemănător cu tuburile de neon. Diferenţa constă în faptul că starterul care se foloseşte la neonul clasic, a fost înlocuit cu circuite electronice mici, ceea ce a permis realizarea unor becuri fluorescente de mici dimensiuni. 

Avantaje becuri fluorescente:

Marele avantaj al acestui tip de becuri este consumul, care este de 4-5 ori mai mic decât consumul becurilor cu incandescenţă - un motiv pentru care becurile fluorescente se numără printre cele mai economice becuri. În interiorul becului se află un gaz la presiune joasă compus din vapori de mercur şi neon, argon sau xenon. Peretele interior conţine o substanţă fluorescentă pe bază de fosfor, iar în momentul în care becul este conectat la o sursă de curent au loc descărcări electrice în interiorul său care duc la producerea luminii. 

Dezavantaje becuri fluorescente:  

– se aprind lent şi este nevoie de timp până când ajung la luminozitate maximă. Culoarea lor nu este foarte estetică.

Cele mai economice becuri: cu halogen

Becul cu halogen funcţionează pe acelaşi principiu ca şi becul incandescent. Ceea ce diferă este compoziţia bulbului din sticlă şi amestecul de gaze din interior, care conţin şi halogen. Astfel, filamentul poate ajunge la o temperatură mai mare, fără a se arde. 

Avantaje becuri cu halogen: 

- Becurile pe halogen consumă cu 20% până la 45% mai puţină energie pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, în comparaţie cu becurile incandescente convenţionale. Acesta este principalul motiv pentru care becurile cu halogen se numără printre cele mai economice becuri şi contribuie la reducerea facturii la curent.

- Intensitatea luminii produse este cu 20-30% mai mare decât în cazul becului incandescent clasic. Din cauza dimensiunilor sale mici, becul cu halogen este folosit mai ales la corpurile de iluminat cu spoturi de lumină. Există însă şi becuri cu halogen de dimensiunile unui bec normal. 

Dezavantaje becuri cu halogen: 

– nu le poţi amplasa în apropierea surselor inflamabile sau a copiilor deoarece emit radiaţii UV, nocive pentru piele. Trebuie să le manipulezi cu mare grijă deoarece sunt foarte fragile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite