Cele mai bune becuri LED. Cum alegem oferta cea mai bună pentru fiecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Becurile LED au devenit tot mai populare în ultima vreme, din moment ce facturile la electricitate au început să „usture“ la buzunar. „Adevărul“ vă prezintă cum alegem cele mai bune becuri LED.

Ţi s-a ars un bec din dormitor sau sufragerie? Este cazul să-l înlocuieşti cu unul nou. Dar ştii ce modele să alegi? Becurile economice sunt de mai multe feluri, fie LED, fie cu halogen sau fluorescente. 

Cele mai bune becuri LED. De unde vine tehnologia

În privinţa becurilor LED, întâi de toate trebuie să spunem că numele său este un acronim de la tehnologia folosită. Aceasta este „light-emitting diode“ (LED), care înseamnă „diode emiţătoare de lumină“. Practic, lumina albă ia naştere din combinaţia luminii emise de LED-uri albastre, în combinaţie cu unele roşii şi altele verzi.

Tehnologia LED nu numai că are eficienţă energetică şi o durată de viaţă a produsului mult mai mare decât becurile clasice cu incandescenţă, dar este mai bună chiar şi decât marea majoritate a becurilor fluorescente. Iar acest lucru va face ca piaţa pentru becurile LED să crească într-un ritm ameţitor: de la  2 miliarde de dolari pe an, cât era estimarea Lux Research la începutul anului trecut, până la 25 de miliarde de dolari anual în 2023.

Cele mai bune becuri LED. Pro şi contra

Între avantajele becurilor LED putem numi durata de viaţă mare – becurile LED pot fi folosite de două ori mai mult (până la 50.000 de ore) faţă de cele fluorescente şi de peste 50 de ori mai mult faţă de cele incandescente. 

De asemenea, rezistenţă crescută este un atu, căci becurile LED sunt rezistente la şocuri şi vibraţii pentru că nu au filament precum cele incandescente. 

Eficienţă superioară este un alt plus, pentru că becurile LED produc o lumină mult mai puternică şi mai apropiată de lumina albă. Acestea consumă mult mai puţin, principalul avantaj al acestui tip de becuri este consumul său scăzut, de 10-15 ori mai mic decât cel al unu bec incandescent, motiv pentru care becurile LED se numără printre cele mai economice becuri.

La dezavantaje, putem trece preţul mare, destul de piperat. Acesta este, probabil, cel mai mare dezavantaj al becurilor LED. În timp însă, prin economisirea energiei, costurile se amortizează. O altă problemă o constituie faptul că lumina este unidirecţională, astfel că aceasta este împrăştiată uniform în întreaga încăpere. Cu timpul însă, această problemă a fost parţial remediată, prin apariţia unor modele noi cu mai multe diode LED şi un sistem de lentile care împăştie lumina aidoma becurilor incandescente. 

Cele mai bune becuri LED. Tehnologia General Electric poate creşte plante

Tehnologia LED este atât de bună, încât japonezul Shigeharu Shimamura a transformat anul trecut o fostă fabrică de semiconductori a Sony în cea mai mare fermă de interior din lume, iluminată de 17.500 de becuri LED. Aceasta are o suprafaţă de 2.300 de metri pătraţi, a fost deschisă în această vară şi deja produce 10.000 de salate pe zi. LED-uri pe care le foloseşte el sunt speciale şi emit lumină la lungimi de undă diferite, pentru creşterea plantelor. 

Cele mai bune becuri LED. La ce trebuie să fim atenţi

Menţionăm că nu există cel mai „bun“ bec cu LED, ci poate fi bun în funcţie de fiecare doritor. Spre exemplu, există becuri LED ieftine, dar care se pot arde mult mai repede şi becuri LED de la producători consacraţi, precum Philips sau Osram, care sunt mai fiabile. Astfel, alegerea depinde, în final, tot de dorinţa consumatorului.

Pentru holuri sau garaj pot fi folosite becuri LED mai simple, însă pentru dormitor sau sufragerie trebuie să alegeţi unele care să împrăştie lumina mult mai uniform, fără umbre, astfel încât activităţi precum cititul să se desfăşoare în condiţii bune, fără probleme. Acestea, sunt, însă, mai scumpe.

Pentru orice achiziţie trebuie să fiţi atenţi la două specificaţii ale becurilor LED: puterea becului (W) şi câtă lumină generează (în lumeni - Lm). De asemenea, poate sunteţi interesaţi de genul de lumină produsă, dacă este caldă sau rece. Un bec LED cu lumină caldă are 2700 K. În fine, contează şi durata de viaţă specificată de producător. Unele rezistă la 50.000 de comutări şi 15 ani la o folosire de 3 ore pe zi.

Cele mai bune becuri LED. Modele de preţ

Pe de altă parte, acum există şi „becuri inteligente“, cum sunt cele Hue de la Philips, ce pot fi folosite împreună cu un televizor Philips cu Ambilight. Un bec simplu cu LED de la Philips costă 52 de lei, în vreme ce un spot de la aceeaşi marcă este 35 de lei.

Pe de altă parte, pe siteul electric14.ro există becuri LED cu preţuri care pornesc de la 6 lei bucata, însă caracteristicile tehnice diferă foarte mult.

În ţara noastră produce becuri LED Electromagnetica, care anunţa în toamna anului trecut că va începe exportul de astfel de produse în Africa şi America de Sud.

În final, alegerea este tot a fiecăruia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite