Cele mai avantajoase depozite în lei. Ce dobânzi oferă băncile pentru economiile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să constituie un depozit trebuie să aibă în vedere şi comisioanele, nu numai nivelul dobânzii FOTO Adevărul
Cei care vor să constituie un depozit trebuie să aibă în vedere şi comisioanele, nu numai nivelul dobânzii FOTO Adevărul

Nivelul bonificaţiilor oferite de bănci la depozitele în moneda naţională su scăzut simţitor în ultimul an, astfel că cele mai mari dobânzi sunt de 3% pe an, acordate în cazul economiilor constituite pe o perioadă de 12 luni.

Depozitele bancare în lei nu mai sunt la fel de atractive ca acum câţiva ani, având în vedere trendul descendent pe care au intrat dobânzile, iar o analiză mai atentă a ofertelor băncilor relevă că sunt situaţii în care deponentul poate ajunge la scadenţă cu mai puţini bani decât a depus, iar asta din cauza comisioanelor ce nu trebuie ignorate. 

Cele mai mari bonificaţii acordate de bănci pentru depozitele la termen în lei ajung la 3% pe an, iar asta în cazul scadenţelor la 12 luni, însă sunt bănci care oferă deponenţilor dobânzi chiar mai mici de 1%. 

tabel TOP DEPOZITE

„Adevărul“ a realizat un top al băncilor în funcţie de dobânda oferită la depozitele în lei, pe baza calculatorului portalului financiar Conso.ro, luând în calcul o sumă economisită de 5.000 de lei, pe perioade de trei, şase şi 12 luni. 

Astfel, pentru o scadenţă de trei luni, cea mai mare bonificaţie, de 2,6% pe an, este oferită de Marfin Bank şi de TBI Bank. La o sumă de 5.000 de lei economisită, câştigul din dobândă va fi la scadenţă de 27,3 lei, potrivit calculelor Conso.ro. Marfin Bank nu percepe comision de deschidere sau administrare de cont şi nici pentru retragere la scadenţă, însă taxează cu 0,5% (minimum echivalentul a 3 euro) retragerea în afara scadenţei. Nici TBI Bank nu taxează retragerea de numerar la scadenţă, însă percepe un comision de 3 lei pe lună pentru administrare. Următoarele bănci în topul dobânzilor la depozitele cu scadenţa la trei luni sunt Banca Românescă (dobândă de 2,1% pe an, câştig net la scadenţă pentru 5.000 de lei – 22,05 lei), Intesa Sanpaolo Bank (dobândă – 2,1% pe an şi câştig net – 21 de lei) şi Bank leumi, Banca Feroviara şi Alpha Bank (dobândă de 1,9% pe an şi câştig de 19,95 lei pentru economii de 5.000 de lei). Sunt însă bănci care oferă pentru economiile la trei luni o bonificaţie de mai puţin de 1% pe an, câştigul fiind în acest caz de 10,5 lei. 

Pentru depozitele constituite pe o perioadă de şase luni, cea mai mare bonificaţie este de 2,8% pe an, oferită tot de Marfin Bank, astfel că pentru 5.000 de lei economisiţi, câştigul va fi de 58,8 lei. TBI Bank oferă pentru depozitele continutite pe şase luni o dobândă de 2,75% pe an (57,75 lei), iar Banca Românească – 2,2% pe an (câştig de 46,2 lei).   

Depozitele în monedă naţională constituite pe o perioadă de 12 luni aduc dobânzi uşor mai mari. Cea mai mare dobândă din piaţă este oferită la depozitele constituite pe 12 luni de Marfin Bank, de 3%, câştigul fiind de 126 de lei pentru 5.000 de lei economisiţi. TBI Bank oferă o dobândă de 2,95% pe an (câştig de 123,9 lei), iar Banca Feroviara – 2,5% (105 lei). 

Atenţie la comisioane!

Nivelul dobânzii nu este singurul criteriu ce trebuie avut în vedere atunci când se constituie un depozit. Cele mai multe bănci percep unele comisioane – de deschidere şi administrare cont curent (dacă nu există deja unul deschis) sau de retragere la scadenţă sau în afara ei – care reduc câştigul din dobândă. În unele situaţii, din cauza acestor comisioane, cel care constituie depozitul ajunge să retragă la scadenţă mai puţin decât a depus.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite