Cel mai slab leu din istorie. Reacţia BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leul s-a depreciat joi până la un nivel istoric. Banca Naţională a României a afişat un curs de schimb de 4,6695 lei pentru un euro. Reprezentanţii BNR susţin că se poate vorbi de un context regional care duce la aceste devalorizări.

Moneda unică a crescut, astfel, joi, cu 0,35 bani, o majorare de 0,08%.

Euro a depăşit pragul de 4,66 lei, luna aceasta, în data de 13 iunie. 

Anterior, leul a mai suferit o depreciere majoră în data de 23 ianuarie, când BNR publica un curs de schimb de 4,6679 lei pentru un euro. Atunci, episodul de depreciere era legat de demisia premierului Tudose. 

Joi, dolarul a ajuns la 4,0518 lei, creştere cu 0,42% faţă de valoarea precedentă.

Cursul francului elveţian a crescut de la 4,0467 lei la 4,0627 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 27 iulie 2017, când a fost 4,0643 lei. 

Preţul gramului de aur a scăzut de la 165,0626 lei la 164,6160 lei.

Suciu, BNR: Depreciere foarte mică

Moneda naţională a înregistrat o depreciere foarte mică, de 0,08%, în timp ce valutele din zonă au o volatilitate mult mai mare, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, conform Agerpres.

„Faţă de ziua precedentă e o creştere foarte mică, de 0,08% şi de fapt vorbim de o volatilitate, însă regională, mare. Celelalte valute din zonă au avut o volatilitate mult mai mare, atât forintul cât şi zlotul, dar într-un context regional în care volatilitatea se simte. În ultima săptămână am avut deprecieri ale valutelor din zonă mult mai mari în Polonia şi Ungaria, unde au trecut peste un procent. În România, în ultima săptămână, sunt la 0,1%, dar aceasta este tendinţa regională în care ne încadrăm şi noi”, a spus Dan Suciu.

Acesta a precizat că în prezent se poate vorbi de un context regional care duce la aceste devalorizări, „într-o situaţie în care asistăm la o reaşezare a perechii euro – dolar”. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite