Ce spun angajatorii despre bonusul de 50 de lei pentru vaccinarea angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile vor face tot ce stă în puterea lor să sprijine campania de vaccinare, a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei patronale Concordia, la Digi24.

Potrivit lui, pentru ca economia să îşi revină cât mai repede, este nevoie ca angajaţii să îşi reia viaţa normală la birou.

Burnete a spus că sunt luate în discuţie mai multe idei, inclusiv iniţiativa acordării unui bonus pentru vaccinare, dar că trebuie ţinut cont că vaccinarea este voluntară şi că obligarea angajaţilor să se vaccineze nu e o  cale constituţională.

„Companiile se vor uita şi la alte metode de a stimula vaccinarea. Bonusurile reprezintă o idee vehiculată de unii oameni de afaceri. Unele companii se vor uita la soluţia aceasta, dar pot anticipa anumite probleme cu angajaţii care refuză imunizarea anti-Covid pe motiv că bonusul se acordă pentru performanţă la locul de muncă.

Unele companii pot ajuta ca vaccinarea să aibă loc la sediul lor sau să faciliteze imunizarea, inclusiv prin achiziţionarea vaccinului.

Cea mai simplă variantă este obligativitatea testării, dar nu avem instrumentele necesare şi nici logistica.

Noi încurajăm oamenii să se vaccineze, companiile vor face tot ce stă în puterea lor să sprijine campania”, a afirmat Burnete, la Digi24.

Bonus de 50 de lei pentru angajaţi vaccinaţi

Dragoş Damian, director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România) şi CEO Terapia Cluj, a propus sâmbătă ca angajatorii să dea o bonificaţie de 50 de lei angajaţilor care acceptă să se vaccineze, dacă statul face suma deductibilă.

„Condiţionarea pozitivă este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru cineva. Pentru fiecare cetăţean al României ar trebui să existe o formă de recunoştinţă, dacă participă la efortul comun de vaccinare. Unii o văd ca pe un bonus, eu o văd ca pe o formă de recunoştinţă, pentru că participă la acest efort epic de a combate virusul şi cu cât o facem mai repede, cu cât ne vaccinăm mai mulţi mai repede, cu atât pandemia va dispărea şi economia îşi va reveni”, a declarat, la Digi24, Dragoş Damian.

El a precizat că propunerea pe care o face, de a da angajaţilor acest bonus de vaccinare, se adresează angajatorilor, dar şi Guvernului, pentru a face deductibilă de la impozitare această sumă, aşa cum se întâmplă în cazul bonurilor de masă, a bonurilor cadou etc.

„Eu am propus o sumă care să nu fie nici exagerată, nici derizorie: 50 de lei. Este ca un fel de medalie, dacă vreţi, pentru că ai fost vaccinat, dar care să poată fi fructificat sub forma unui bonus valoric, ca şi acele vouchere cadou”, a explicat Damian.

El a precizat că a ajuns să propună această sumă discutând cu alţi oameni de afaceri, astfel încât să fie un cuantum rezonabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite