Ce facem cu banii pe timp de criză. Sfaturi de la specialişti pentru a supravieţui financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Asoltanie, Andreea Nica şi Irina Chiţu
Adrian Asoltanie, Andreea Nica şi Irina Chiţu

Criza economică declanşată de criza de sănătate i-a luat pe români pe nepregătite în ceea ce priveşte bugetul personal. „Adevărul” a adunat o serie de sfaturi de la specialişti, menite trecerii cu bine de această perioadă.

Circa 60% din români nu reuşesc să economisească nimic din ce câştigă, în timp ce doar 34% pun deoparte cu regularitate o parte din venit, arată un sondaj. Acest lucru arată că mulţi români au fost prinşi de criza economică şi de sănătate pe un picior greşit în materie de finanţe personale. Peste un milion de români au fost trimişi în şomaj tehnic, iar alte peste 200.000 de persoane au rămas fără loc de muncă, de la declanşarea stării de urgenţă. Economiştii estimează că circa două milioane de români ar putea rămâne fără joburi, din cauza pandemiei.

În acest context, drămuirea banilor, prin crearea unui buget cu venituri şi cheltuieli, reducerea cheltuielilor şi economisirea, ar trebui să fie prioritatea fiecărui român în următoarea perioadă, recomandă specialiştii.

Unele cheltuieli sunt foarte mici dar, fiind zilnice, mănâncă sume importante din venituri. Irina Chiţu, analist financiar

Buget!

Dacă nu obişnuiţi să faceţi lunar un buget în familie, acum este momentul ideal să începeţi „să îl puneţi pe hârtie”, recomandă Irina Chiţu, analist financiar şi director al platformei FinZoom.ro, unde găsiţi 10 sfaturi pentru sănătatea voastră financiară, pe timp de coronacriză. Doar aşa vă puteţi da seama pe ce se duc banii lunar şi care sunt „greutăţile care vă scufundă barca” şi cum o puteţi echilibra, scăpând de cheltuielile mai puţin necesare. Unele cheltuieli sunt foarte mici dar, fiind zilnice, mănâncă sume importante din venituri.

Şi Andreea Nica, membră în Consiliul Director al Asociaţiei CFA Romania, recomandă să faceţi un buget cu coloane de venituri şi cheltuieli în care să mergeţi cât se poate de în detaliu. „Eu trec acolo de câte ori mă tund, de câte ori merg în vacanţă, inclusiv ce detergenţi îmi cumpăr!”, conchide susţine Andreea Nica.

Adrian Asoltanie, trainer în educaţie financiară, recomandă un buget realizat întotdeauna pe 12 luni, nu pe lună. El susţine că astfel oamenii vor înţelege pe câte „picioare financiare” stau, respectiv câte surse de venit au, cât sunt de consistente şi solide şi câţi bani le trec prin casă într-un an. „Vor înţelege mai bine şi cheltuielile, câte zile pe an muncesc pentru fiecare categorie şi care sunt «ţânţarii financiari», acele cheltuieli mici şi dese pe care le ignoră, dar care îi storc de bani şi timp”, spune el. Descărcaţi gratuit formularul de buget pus la dispoziţie de Adrian Asoltanie. 

Astfel, cheltuielile trebuie împărţite între cheltuielile vitale – mâncare, sănătate, locuinţă şi transport – şi cheltuielile opţionale (alte servicii sau produse). Risipa poate fi redusă prin eliminarea categoriilor de care vă puteţi lipsi, precum abonamente la servicii pe care nu le mai folosiţi sau nu sunt esenţiale.

Dacă aveţi bani puşi deoparte pentru o vacanţă de care nu vă mai puteţi bucura prea curând sau pentru a schimba mobila, folosiţi acei bani pentru a plăti în avans din creditele pe care le aveţi. Irina Chiţu, analist financiar

Scăpaţi de datorii

Creditele sunt o problemă şi când economia duduie, dar cu atât mai mult când ne pregătim pentru recesiune. „Încercaţi să scăpaţi cât mai repede de ele, pentru a vă redobândi independenţa financiară. Dacă aveţi bani puşi deoparte pentru o vacanţă de care nu vă mai puteţi bucura prea curând sau pentru a schimba mobila din casă sau într-un depozit (altul decât fondul de urgenţă) poate că ar trebui să vă revedeţi priorităţile. Să folosiţi acei bani pentru a plăti în avans din creditele pe care le aveţi, cu reducerea perioadei de creditare”, recomandă Irina Chiţu.

Identificaţi toate resursele pe care le aveţi la dispoziţie: de la cele materiale – obiecte sau active pe care le puteţi vinde, închiria sau monetiza, precum o cameră liberă dată în chirie, o maşină folosită pentru curierat, electronice / gadgeturi ce pot fi vândute pe internet. Adrian Asoltanie, trainer în educaţie financiară

Diversificaţi veniturile

Adrian Asoltanie recomandă să identificaţi toate resursele pe care le aveţi la dispoziţie: de la cele materiale – obiecte sau active pe care le puteţi vinde, închiria sau monetiza, precum o cameră liberă dată în chirie, o maşină folosită pentru curierat, electronice / gadgeturi ce pot fi vândute pe internet.

„Fie că vindeţi pe internet bunuri pe care nu le mai folosiţi sau le-aţi cumpărat şi nu le-aţi folosit niciodată, fie că vă transformaţi un hobby într-o afacere online, în această perioadă de stat mai mult în casă puteţi găsi diferite metode de a vă creşte veniturile”, spune şi Irina Chiţu.

Adrian Asoltanie mai recomandă realizarea unei liste de abilităţi, talente sau pasiuni pe care un angajat le poate valorifica, experienţe şi relaţii de la joburi anterioare, precum şi a unei liste cu contacte suport – un cerc de sprijin – cu care poate colabora.

Fără cheltuieli din plictiseală

Irina Chiţu recomandă aplicarea „testului timpului”, recomandat în general cumpărăturilor de valoare mai mare, care însă se aplică foarte bine oricăror cumpărături în această perioadă. „Amână achiziţia pentru a doua zi sau zilele urmatoare. Dacă nu ai nevoie neapărat de acel lucru sau nu ţi-l mai doreşti la fel de mult, nu îl mai cumpăra”, afirmă ea.

În cazul în care cheltuiala este necesară, Irina Chiţu recomandă să căutaţi online cea mai buna ofertă şi abia apoi să cumpăraţi online sau offline (direct de la magazine), fie că este vorba de produse sau de servicii.

Nu cumpăraţi mai mult decât aveţi nevoie şi fiţi atenţi la termenele de expirare ale produselor, pentru a evita risipa şi bani în plus cheltuiţi fără rost. Irina Chiţu, analist financiar

Lista de cumpărături, neapărat necesară

Irina Chiţu recomandă deplasarea la magazine doar când este absolut necesar şi chiar şi atunci cu o listă de cumpărături bine făcută, de la care să vă abateţi cât mai puţin. „Nu cumpăraţi mai mult decât aveţi nevoie şi fiţi atenţi la termenele de expirare ale produselor, pentru a evita risipa şi bani în plus cheltuiţi fără rost”, spune ea.

Din păcate, majoritatea oamenilor iau salariul, plătesc pe toti ceilalţi şi speră că, dacă mai rămâne ceva, o să pună deoparte. Mare greşeală! Adrian Asoltanie trainer în educaţie financiară

Cum facem economii

„Plăteşte-te pe tine primul” e regula vitală atunci când vine vorba de economii. „În ziua de salariu, primul lucru înainte să plăteşti orice altceva, pune deoparte 50 de lei sau 50 de euro şi apoi achită restul. Trebuie să fii primul pe lista ta de furnizori. Din păcate, majoritatea oamenilor iau salariul, plătesc pe toti ceilalţi şi speră că, dacă mai rămâne ceva, o să pună deoparte. Mare greşeală!”, afirmă Adrian Asoltanie.

Irina Chiţu recomandă să economisiţi regulat într-un cont sau într-un plic, o puşculiţă de care nu te atingi şi să construiţi, dacă nu aveţi deja, un fond de rezervă, care să acopere trei sau chiar şase salarii, dacă aveţi rate la credite.

Adrian Asoltanie recomandă crearea unui „Fond de urgenţă” de 1.000 - 2.000 lei cu bani cash în casă, pentru mici defecţiuni casnice sau probleme de sănătate minore. De asemenea, el recomandă crearea unui „Fond de siguranţă” de minim trei luni de cheltuieli vitale, bani ţinuţi într-o valută în cont bancar, pentru probleme majore: şomaj, boală gravă, divorţ sau decesul partenerului.

În această perioadă, în care care nu ieşiţi din casă, puteţi economisi banii care se duceau pe transport, pe diferite abonamente la grădiniţă, sala de sport, pe mesele la restaurant sau cafeaua / berea băută cu prietenii sau chiar covrigul mâncat zilnic în drum spre birou sau pachetul de ţigări fumat în pauza de lucru. De asemenea, încercaţi să economisiţi bani prin reducerea consumului la utilităţi sau renegocierea contractelor şi abonamentelor pe care le aveţi, mai recomandă Irina Chiţu.

Adrian Asoltanie mai recomandă amânarea deciziilor financiare majore şi recuperarea avansurilor sau banilor împrumutaţi.

Angajaţii să analizeze foarte atent perspectiva firmei unde lucrează şi situaţia domeniului de activitate. Adrian Asoltanie, trainer în educaţie financiară

Cum ne pregătim pe termen lung

În această perioadă, numeroşi angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic, cu venituri reduse şi incertitudine cu privire la viitorul locului de muncă. Incertitudini planează şi asupra celor care continuă să-şi desfăşoare activitatea, pentru că durata crizei este încă o necunoscută.

Adrian Asoltanie recomandă ca angajaţii să analizeze foarte atent perspectiva firmei unde lucrează şi situaţia domeniului de activitate – unele domenii sunt lovite major pe termen lung. „Dacă sunt perspective în firma actuală, să se poziţioneze ca un angajat esenţial, cu iniţiativă şi responsabilitate – îl va ajuta să se diferenţieze în cazul unor concedieri”, afirmă el.

Irina Chiţu recomandă urmărirea pe internet a unor cursul online sau participarea la webinarii, pentru a vă dezvolta personal şi a vă creşte valoarea profesională sau pentru a fi pregătiţi pentru o reconversie profesională.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite