Ce câştig îţi aduce un depozit de 5.000 lei

Ce câştig îţi aduce un depozit de 5.000 lei

Mulţi români preferă să-şi păstreze micile economii la saltea din cauza dobânzilor mici şi a diverselor comisioane percepute de bănci FOTO Adevărul

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci depăşesc cu puţin pragul de 4% pe an în cazul economiilor în lei şi de 2,5% pentru cele în euro. Un depozit de 5.000 de lei, constituit pe o perioadă de şase luni, va aduce la scadenţă un câştig de 89 de lei, însă cei care aleg această variantă de economisire nu trebuie să ignore comisioanele percepute de bănci pentru administrarea contului sau pentru retragerile înainte sau după termen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dobânzile plătite de băncile mari la depozitele standard în lei au scăzut sub 3% pe an după ajustarea accelerată din ultimele luni, iar puţini bancheri mai afişează randamente peste 4% pe an şi doar pe scadenţe lungi, de nouă luni sau un an. 
 
Cele mai bune dobânzi la depozitele standard în lei pe şase luni depăşesc cu puţin pragul de 4% pe an. De exemplu, cea mai mare dobândă la un depozit pe şase luni este plătită de TBI Bank şi ajunge la 4,25% pe an, banca încercând astfel să-şi facă loc pe piaţă după ce şi-a demarat activitatea în martie 2013. 
 
Cei care vor să-şi deschidă un depozit pe şase luni la TBI Bank, cu economii de 5.000 de lei, vor încasa la scadenţă o dobândă netă (după impozitarea cu 16%) de 89,25 lei, iar suma acumulată va ajunge la 5.089,25 lei, potrivit calculelor portalului financiar Conso.ro. Banca percepe comision pentru administrarea contului curent – de 3 lei pe lună şi pentru retragerile efectuate înainte sau după scadenţă. 
 
Pe următoarele poziţii în topul dobânzilor la depozitele în lei pe şase luni se situează Piraeus Bank şi Marfin Bank, cu dobânzi de 4,15% pe an, respectiv 4% pe an. 
 
Dobânzi mai mici la euro
 
În cazul depozitelor în euro constituite pe şase luni, dobânzile sunt, în medie, de 2% pe an şi foarte puţine bănci oferă randamente mai mari de 2,5% pe an. Cea mai mare dobândă pentru un depozit în euro cu scadenţa la şase luni este oferită de Marfin Bank, de 3%. Astfel, pentru economii de 1.100 de euro (echivalentul a 5.000 de lei), dobânda netă încasată la scadenţă este de 13,86 euro (61,8 lei). 
 
O suplimentare a câştigului ar putea fi determinată doar de o eventuală depreciere a leului în raport cu euro. Pentru acest depozit, Marfin Bank percepe comision de 0,5% (minimum 3 euro) din suma economisită în cazul retragerilor în afara scadenţei. 
 
Trebuie ţinut cont de faptul că orice retragere înainte de scadenţă atrage, în cele mai multe cazuri, pierderea dobânzii. Dobânzi de peste 2,5% pentru depozitele în euro la şase luni mai oferă TBI Bank şi Banca Românească. 

Mai puteţi citi: 

Studiu: românii au de două ori mai multe credite decât economii. În Germania şi Austria raportul este invers, de unu la trei. În România, există de două ori mai multe credite decât economii, raport care se menţine de aproximativ patru ani, în timp ce în Germania şi Austria raportul între împrumuturi şi produse de economisire este de 1 la 3, potrivit unui studiu GfK care analizează piaţa bancară şi pe cea a asigurărilor din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est.

Cinteză, şeful Supravegherii din BNR: Le-am scris băncilor despre depozite pentru că vrem transparenţă. A fost o păcăleală la adresa clienţilor. Scrisoarea BNR privind produsele de economii unde deponenţii pierd bani a avut ca scop o mai mare transparenţă din parte băncilor, astfel încât clientul să cunoască exact costurile, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.
 
Când banii fug, nu îţi găureşti singur buzunarele! Noile turbulenţele financiare din economiile emergente (EMS), ca urmare în principal a retragerii stimulului monetar de către FED (banca centrală a SUA), ajută la lămurirea unor aspecte privind combinaţia de politici macroeconomice în România în anii de criză.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: